Valló László növényvédelem, kertészet, kertészeti kártevő, növényvédő szerek
Kiterjedt járatrendszere elérheti a 150 métert

Szó szerint katasztrófát okozhat a zöldségesben az ott megtelepedő lótetű (vagy hivatalosan lótücsök, mivel rendszertanilag a tücskökkel áll rokonságban). Kiterjedt járatrendszert épít a földben, miközben mindent fölfal, ami útjába kerül: rovarokat, pajorokat, gilisztákat, és elrág minden gyökeret. Neki tetsző, háborítatlan terepen néhány hét alatt kipusztíthatja az egész zöldségeskertet.
Ez a termetes, 5-10 centire növő veszedelmes földtúró főként éjjel aktív, nappal alig látható. Elülső lábpárja széles ásólábakká alakult, hátán két pár szárnyat visel, közülük a hátulsókkal repülni is képes, ha rászánja magát. A szerelmes hím – ahogy illik – hangos cirpeléssel udvarol a választott nősténynek a nyár során, amelynek betetőzéseként a nőstény kapaszkodik föl a hímre. Az sem mindennapi, hogy lótetűéknél a megtermékenyítés egy ondótartó közbeiktatásával zajlik. A petéket a nőstény a nyálával megerősített üregekbe rakja a járatok mentén. Ideális esetben a három nyári hónap alatt több fészket is létesít, amelyekben több mint 500 petét helyez el. A kikelő lárvák a földben telelnek át, a következő tavasszal fejlődnek ki teljesen és nyárra válnak ivaréretté. A kifejlett állat általában két évet él.
Ha vakond turkálja a zöldségeskertet, örülhetünk, mert elbánik a lótücskökkel is. Ha ujjnyi méretű járatait fölfedezzük az ágyások között, ássunk körülötte, mert esélyünk lehet, hogy előjön és elpusztíthatjuk. De a felszínre űzhetjük úgy is, hogy locsolócsővel vizet vezetünk a járataiba. Mivel a lótetű nem szívleli a körömvirág és a krizantém illatát, ezek ültetésével is távol tarthatjuk a kertünktől. Leghatásosabban azonban az új keletű Nemastar nevű biológiai rovarölő szerrel védekezhetünk ellene.
A Nemastar nevű készítményben található fonálféreg, amely a kifejlett lótücsköt, a vetési bagolylepke hernyóját és a mocskospajort pusztítja, az emberre és növényekre teljesen ártalmatlan. A kifejlett lótücsök ellen legkésőbb május végéig kell a szert kijuttatni, de szükség esetén szeptember végéig használható, hat heti ismétléssel. Az eredményes hatás föltétele a nedves talaj és a 12-30 fok közötti talajhőmérséklet. Kézi permetezővel a talajra permetezve, illetve locsolókannával juttatható ki.