Valló László kertészet, sziklakerti növények, kertépítészet
Építsünk sziklakertet!

Nem mindennapi növénytársulásoknak ad otthont a sziklás hegyi lejtő, és nagyon is érthető, ha ennek legalább egy darabkáját be akarjuk lopni a kertbe, hogy naponta gyönyörködhessünk benne. Sziklakertet mi magunk is létrehozhatunk, és ha ezt gondosan, szakszerűen tesszük, nemcsak különleges látványélmény lesz a jutalmunk, hanem az egyszerű, könnyű fenntartás is.

Ha már van tó a kertben, akkor mellette fölépíteni ideális helyválasztás. Ha nincs, de mutatkozik némi bucka, emelkedő, azon építsük föl a sziklakertet, ha pedig sík a felszín, a kert középponti részén jelöljük ki a helyét.

Eredeti termőhelyükön a sziklakerti növények laza, szellős és száraz talajban élnek, amelynek alsóbb rétegeiből maradéktalanul elfolyik a víz. Vagyis a pangó víz eleve kizárt, ami az ilyen növények számára a legnagyobb veszély. Ezt tudva alapozzuk meg a sziklakertet: emeljük ki a földet 30 centiméter vastagságban, majd terítsünk el 15-20 centiméteres rétegben nagy szemű kavicsot vagy nem porladó, zúzott bazaltkövet, ami a víz elvezetésére szolgál. A maradék teret termőtalajjal töltsük meg, amibe nagyon ajánlott rostált folyami sódert keverni, hogy szellősebb legyen. Ha ezzel elkészültünk, jöhetnek a kövek, amelyek anyaga, mérete, elhelyezése alapvetően meghatározza a látványt. Legjobb a fehér színű mészkő, illetve a homokkő, ezek mutatósak, ráadásul lyukaikban meg tudnak telepedni a növények. Nagyon fontos, hogy csak egyféle követ használjunk, mert a tarka kőgyűjtemény nem szép. A köveket úgy ültessük a kert földjébe, hogy a legszélesebb, lapos felük kerüljön alulra. Négy-öt nagyobb kővel és több kisebbel látványos sziklakerti hangulatot teremthetünk. Nagyon ajánlott a nagyobb kövek között egy-egy lapos kisebbet is elhelyezni, amire a kert gondozása során ráállhatunk.

A növényválasztás, a beültetés már a könnyebb és izgalmasabb része a munkának, ahol alkotói tehetségünk is érvényre juthat. Nagy a szabadság, de vannak ésszerű szempontok. Például, hogy sziklakertbe való növényeket válasszunk igényeik és növekedésük szerint. Fontos, hogy a fák, cserjék, örökzöldek közül csakis az alacsony termetűeket ültessük, de az évelők esetében is a törpe növésűek mellett maradjunk. Sorba soha ne ültessük a növényeket, hiszen természetes környezetükben is foltszerű csoportosulásokban élnek.

SZIKLAKERTBE VALÓ NÖVÉNYEK. Az örökzöldek közül a Juniperus squamata, illetve a Chamaecyparis obtusa Nana Gracilis jó választás. Az évelők közül gondolhatunk az illatos ternyére (mézvirágra), az ikravirágra, a madárhúrra, a lángvirágra, a tollszegfűre, a varjúhájra, a törpe nősziromra, de a kerti kakukkfűnek is helyet adhatunk. A korán nyíló hagymások is üde színfoltjai lehetnek sziklakertünknek.