Valló László kertészet, növénytermesztés, gyökérzöldségek termesztése, gyökérzöldségek hajtatása, házikert
Reggel méreg, délben étek, este orvosság?

A fáma szerint a retket Marco Polo, a híres velencei Kelet-utazó hozta Kínából Európába. Nagyon jó tette, hiszen így egy kora tavaszi zöldségfinomsággal, a retekkel gazdagodott a választék.

A zsenge, zöld levelek is fogyaszthatók, ugyanúgy tartalmaznak C-vitamint és kalciumot, mint a gumók. Változatai közül a hónapos retket március közepétől vethetjük, és 55-60 nap múltán már szedhetjük is. Hosszúnappalos növény, ami azt jelenti, hogy ahogyan hosszabbodnak a nappalok, egyre nagyobb eséllyel megy magszárba, ahelyett, hogy a gumóját fejlesztené. Ezért fontos a kora tavaszi és az őszi vetés.

A legszebb termést a humuszban gazdag, középkötött talajon adja, különösen, ha az könnyen is melegszik. Erősen kötött talajban csököttek lesznek a gumók, kellemetlenül csípősek, de fejlődésük a hideg, nehezen melegedő földben is vontatottan zajlik. Fontos, hogy ne vessük frissen trágyázott talajba, mert trágyaízű lehet és megkukacosodhat. Az egyenletes vízellátottság kulcskérdés a retek fejlődésében. Száraz földben idő előtt pudvásodik (összenyomható, belül üreges lesz). Ha hosszabb száraz időszak után hirtelen sok vizet kap, a gumó kirepedhet.

A hónapos retek viszonylag nagy magja jól vethető, az ajánlott sor- és tőtávolság 25-30x 5-10 centiméter. Mivel kifejezetten fényigényes, sűrűn vetve nem vagy alig fejleszt gumót. Másfél centiméternél azonban ne kerüljön mélyebbre, különben torzul a gumója. Vethetjük fejes saláta közé is, mert az távol tartja a retektől a földi bolhát, és mire a saláta bokrosodni kezd, a retek kikerül. Szedéskor mindig a legnagyobb gumójúakat húzzuk ki először, így a megmaradók gyorsabban fejlődnek majd.