Valló László kertészet, növénytermesztés, növényvilág, házikert, zöldségek házikertben
Paradicsom a házikertben

Ha paradicsom, akkor nekem a nagyszüleim kertjében termett paradicsomi gyümölcsök jutnak az eszembe, melyeket méltatlan is lenne zöldséggé lefokozni, hiszen én sokszor csak úgy önmagában, gyümölcsként fogyasztottam. A gömbölyű forma, a szinte áttetsző, vékony héj üdítő, savanykásan édes, csodálatos paradicsom-ízélményt rejtett, amit azóta is csak keresek, de nem találok.
Álmaim paradicsomának volt egy nagy hibája, nevezetesen, hogy ha éretten levertük a szárról, szétloccsant, mint a túlérett kajszibarack. Ezzel aztán ki is zárta magát abból versenyből, ami a nagyüzemi tömegtermesztéssel indult, és jószerével napjainkban is tart, kiegészülve a sok-sok hajtatásra nemesített fajtával. Ahol a gyümölcshús keménysége az egyik legfontosabb kereskedelmi szempont. Így tűntek el aztán idővel az igazán ízletes házi kerti fajták, de talán nem örökre, mert remélhetőleg a tápiószelei génbankban őriznek „hírmondót”, belőlük, de megeshet, hogy a kiskertesek - így akár olvasóink is - dédelgetnek még ilyen paradicsomokat.
Közönséges halandó számára a paradicsomfajta-kínálat áttekinthetetlen; se szeri, se száma a színben, formában, érésidőben, növekedési erélyben eltérő változatoknak. Közöttük akadnak elsősorban házi kerti termesztésre ajánlott fajták is, amelyeknek magja beszerezhető. Ezek egyike például a Manó, amely törpe növésű, gyors fejlődésű, már júniustól termő paradicsom, kicsi, gömbölyű bogyókkal. A középerős növekedésű Mobil igen bőven terem, lapított gömb alakú, középnagy bogyói júliustól szüretelhetők. Hasonló időben érik a sokak által ismert Marmande is, amely erőteljes növekedésű, lapított, középnagy bogyói gerezdesek, a friss fogyasztás mellett befőzésre is igen jók. A különlegességek kedvelői próbálkozhatnak a Romus fajtával, amely sárga színű terméseket nevel.
Mivel a paradicsom palántanevelésének ideje 8-9 hét, még maradt lehetőségünk. De érdemes megpróbálkozni a helybe vetéssel április közepétől. Tanácsos kapával, bokrosan vetni, majd a palántákat 2 lombleveles korukban kiegyelni. Helybe vetéssel ellenállóbb növényeket kapunk, igaz, valamivel később kezdenek teremni, mint a palántások.