B.J. kecske, juh, állattenyésztés, állattartás, állatvilág
Tavaszi pásztorünnep

Az április bolondját járató elseje után, a hónap legnevezetesebb napja 24-e, Szent György napja. A híres sárkányölő vitéz a lovagok, lovasok, szíjjártók védőszentje. Nem véletlen tehát, hogy az állattartás hagyományvilágában is jeles nappá nőtte ki magát április 24., a tavaszi legelőre hajtás napja. Az időjárás is megenyhül ekkorra, a gólyák és füsti fecskék is újra itthon vannak.
A pásztorok egykor egész megjelenésükben, viseletükben, magatartásukban, beszédmodorukban feltűnően elütöttek a földművelő parasztságtól (akiknél különbnek is tartották magukat), és még inkább a társadalom más rétegeitől. A csikósok, gulyások, juhászok, kondások más-más fejfedőt viseltek, de még a karikást is másként kezelték. Általában a csikós vezette a pásztorok rangsorát (Nagykunság, Hortobágy), ahol kevesebb volt a csikós (Nyírség, Bodrogköz), ott a gulyás állt az élen. Somogyban a kanásznak volt a legnagyobb tekintélye. Így volt ez sokáig a Bakonyban is, de a 20. században a juhászok átvették a helyüket. A számadó korlátlan hatalommal rendelkezett az általa fogadott pásztorok fölött. Távollétében az öregbojtár vagy első bojtár helyettesítette. Csak utána következett a többi bojtár, és a sor végén állt a kisbojtár.
Többek között ennek a mára letűnt pásztorvilágnak állít emléket a minden tavasszal megrendezett Szent György-napi juhásztalálkozó Hódmezővásárhelyen. Az Alföldi Állattenyésztési Napok programjába illesztett eseményen rendszeresen szerepel juhászverseny, amin szakmai felkészültségükről kell számot adniuk a juhászoknak, van juh és kecske fajtabemutató és juhnyírási bemutató is. A többnapos rendezvényen kiállítás és vásár is várja az érdeklődőket, ahol a juhászok és más állattartók is beszerezhetik használati tárgyaikat és eszközeiket, sőt szaktanácsot is kaphatnak az állattenyésztő szakmai szervezetek standjainál. De nem csak a juhászoké a világ! A nyílt fajtabírálatokon tejelő és húsmarhákban, lovakban, sertésekben is gyönyörködhetünk, és mindig vannak nyulak, kacsák, libák, tyúkok is, a baromfikedvelők nagy örömére.
Ehhez hasonló nevezetes alkalom talán csak egyszer adódik még évente a pásztorok életében: szeptember 29-e, Szent Mihály-napja, az őszi behajtás, a „szorulás” ideje.
B.J.