Valló László horgászat, halászat, horgászvíz, vízi életterek
Hazánkban védett ez a tüneményes sporthal

Nálunk védett, de például Szlovákiában horgászható a hegyi folyók sporthala, a pér vagy pénzes pér, 27 centiméteres méretkorlátozás mellett. Fehér, szálkamentes húsa a pisztrángéval vetekszik, amellyel olykor-olykor együtt is mutatkozik.

A szomszédos országok gyors folyású, kemény talajú, oxigéndús hegyi patakjai a legjellemzőbb előfordulása, de megjelenése mindenütt alkalomszerű. A víz kisebb szennyezésére is érzékeny, hamar eltűnik onnan.

Hazánkban olykor megjelenik a Dunában és a Tiszában, és ha ritkán is, de a Hernád és a Bódva felső folyásán szintén megfigyelhető.

A pér egyik legfőbb ismertetőjele a széles és magas, zászlószerű hátúszó. Mivel kicsi a szája, így csak az apróbb vízi, illetve víz fölött repülő rovarok lehetnek a táplálékai.

A hegyi patakok mentén barangoló természetjáróknak feledhetetlen élmény a pértánc, amikor a halak a víz fölött rajzó apró rovarokra – a vízből kiugrálva - csapatostul vetik rá magukat.

A pénzes pér március-április hónapokban szaporodik, ívása a pisztrángfélékhez hasonlóan zajlik: az ikrás az elöntött kavicszátonyon gödröt kapar, majd a megtermékenyített ikráit kaviccsal takarja be. Horgászni is a pisztrángozáshoz hasonló módon lehet, jellemzően műlegyezéssel, minthogy a hegyi vizekben mindenütt csak a műcsalis horgászat engedélyezett.

Ausztriában, Szlovákiában, Szerbiában és Romániában mesterségesen tenyésztik, érdemes lenne nálunk is így szaporítani és patakjainkba, folyóinkba visszatelepíteni.