Wenszky Ágnes növénytermesztés, növényvilág, gyógynövény
Piros termések jövőre is! Szamóca, málna, szeder, ribiszke!

A házikertben helye van bogyós gyümölcsöknek: egy ágyás szamóca, egy sor ribiszke, a kerítés mellett szeder- és málnasor. A piros színű gyümölcsök nemcsak színükkel vidítanak fel bennünket, hanem jótékony hatásukkal, értékes beltartalmi anyagaikkal, vitaminjaikkal is. Az idei friss szamócaszemeknek már csak az emléke marad nyár végére, de ott van az üvegekben, a mélyhűtőben, hogy év közben is élvezhessük ezt az illatos, ellenállhatatlan gyümölcsöt. Hisz nincs is jobb, mint amikor tavasszal először ízleljük meg az első szamócaszemeket. A lekvárok, dzsemek, esetleg szárítmány formájában természetesen később is fogyaszthatjuk, de hogy a következő tavasszal is ránk mosolyogjanak a zöld levelek alól, ahhoz most kell a szaporításukról gondoskodnunk.
A termés megszedése után a szamócatövek ostorindákat fejlesztenek, és ott, ahol az indacsomók vannak, járulékos gyökereket növesztenek. A 4-5 éves tövek már időseknek számítanak, ilyenkor nem szabad sajnálni, meg kell szüntetni a szamócaágyást. Az indákon fejlődő kis tövekkel viszont tovább „éltethetjük”, csak a kert egy távolabbi részén. Ha a fajta bevált, jó termést adott több éven keresztül, akkor ezzel a módszerrel felfrissítjük, megifjíthatjuk szamócaültetvényünket. Nem kell megvárni, amíg az állomány leromlik.
Ha új fajtával akarunk próbálkozni, akkor faiskolában kell beszereznünk a szamócapalántákat.
A málna mámorító illatú terméseit frissen csak júniusban-júliusban szedhetjük, de mélyhűtött formában bármikor elővehetjük. A kétszer termő fajták viszont most augusztusban, szeptemberben ontják piros vagy sárga színű termésüket. Az egyszer termő fajták letermett vesszőit vágjuk ki és égessük el! Arra azonban figyeljünk, hogy a tűzgyújtási tilalom mindenkire vonatkozik. A sarjak válogatásával még várjunk, csak a letermett vesszőket metsszük ki, hogy az esetleges betegségek továbbterjedését így megakadályozzuk.
A szinte fekete termésű szeder érése most indult be. Ebből a kellemes ízű, jól hűthető bogyós növényből 3-4 tő fedezheti a család szükségletét. Augusztusban csak a termés szedése a feladat, s a ribiszkével együtt majd szeptemberben, októberben kell a tövek metszésével foglalkoznunk. A piros ribiszke mellett különösen értékes a fekete ribiszke, de van egészen világos, kevésbé savanykás ízű fajtájú. Most van a gyümölcsérésük szezonja.
Ne csak mélyhűtőbe tegyük, hanem dzsemek, lekvárok formájában is tartósítsuk. Bátran keverjük a gyümölcsöket, alkossunk új ízeket!
A bogyósok vadon termő elődeit ma is megtaláljuk az erdőszéleken. Kirándulás, túrázás közben már találkozhatunk a hamvas szeder hosszú indás, szúrós, mindent beborító bokrain a valóban hamvaskék terméseivel. A vadszeder kicsi termése különleges zamatával ajándékoz meg bennünket, úgyhogy vállaljuk a tüskés indák marasztalását.
Nem is gondolnánk, de a szamóca, a málna és a szeder levelét is felhasználhatjuk, mert gyógyhatásuk is van. A hamvas szeder és a szamóca leveléből készült tea összehúzó hatású, ezért hasmenés ellen javasolható, de kevésbé erős teája élvezeti italként is fogyasztható. A málna leveléből készült tea is kellemes ízű, emellett a vese- és hólyagbántalmak gyengéd enyhítője.