Valló László állattartás, vadkármegelőzés, vadkárelhárítás
Védekezzünk betonpadozatú, zárható óllal, sűrű drótkerítéssel!

 Noha az évtizedekkel korábbi állapotokhoz képest csökkent a közönséges görény és a házi patkány kártétele, ám a baromfiudvarok népét ma is fenyegetik. Főleg a nagy túlélő és kitűnően alkalmazkodó házi patkány, amely napjainkban a kertekben is virágkorát éli, mivel baromfi híján vígan megél a konyhai hulladékon is.

A görény abban leli kedvét, hogy leharapja és szétrágja a tyúk fejét (a többit nagyvonalúan meghagyva a gazdának), ritkábban mutatkozik a lakott területeken. Eredeti környezetében, az erdők, szántók, lápok térségeiben él, jellemzően a fák gyökerei közé ásott odúban vagy a folyópartok oldalába vájt üregekben tölti pihenő idejét.

A patkány azonban ma is fenyeget, megvámolja a naposcsibe-állományt, megtámadja a nagyobb tyúkokat, kacsákat, amelyeknek jellemzően a nyakát, a farát vagy a hátát rágja meg, ami gyakran a pusztulásukkal is jár. Az eredményes védekezés alapja a betonpadozatú, éjszakára teljesen zárható ól, illetve a baromfiudvart védő, szintén betonaljzatú, sűrű szemű drótkerítés.

A sötétbarna bundájú, a szeme körül fehér bandita maszkot viselő közönséges görény 30-35 centiméter hosszú ragadozó (a nőstény némileg kisebb). Jellegzetessége, hogy alfélmelletti mirigyeiből kiállhatatlanul bűzös folyadékot választ ki. További jellemzője az előrelátás: kotorékában tekintélyes élelmiszerkészletet halmoz föl télre, a hidegre, illetve a fagyra bízva annak konzerválását. Zsákmányát többnyire békák, pockok alkotják, de elbánik a patkányokkal, sőt a mezei nyúllal is. Szeptembertől márciusig vadászható.

A testénél jóval hosszabb farkú, mintegy húsz centiméteres házi patkány a reggeli és az esti szürkületben van elemében. Indiából indult hódító útjára, évszázadokon át hajókon utazott, napjainkban már a repülőgépeken is előfordul. Igen szapora, évente kétszer kölykezik, de némely években négy alkalommal is. Az átlagos alom 3-10 kölyök, ám találtak már huszonhárom újszülöttet is egy fészekben. Ki tudja, milyen megfontolásból, de szeret az ember közelében élni, ám mint a betegségterjesztő bolhák kedvelt állata, járványügyi szempontból is veszedelmes.
Méreggel, patkányfogóval pusztíthatjuk.