Wenszky Ágnes kertészkedés veteményesben, növénytermesztés, palántanevelés
Augusztusban a veteményeskertben folyamatos a betakarítás. Az üresen maradt ágyásokat használjuk ki, és másodveteményekkel hasznosítsuk!

Veteményeskertünkben a rövid tenyészidejű növények, a retek, a korai karalábé, a zöldborsó, az első lehetséges időben, április közepén vetett zöldbab, a fejes saláta, a hagyma már lekerül a területről. Ne hagyjuk, hogy a leszedett termés maradványai ott maradjanak a földön, és esetleg fertőzési lehetőséget adjunk a kórokozóknak. Ha sokáig nem ápoljuk a letermett vetemények helyét, hamarosan a gyomok felverik a talajt. Célszerű a felnyűtt borsó, bab után valami más növénnyel, másodveteménnyel hasznosítani területünket. Tisztítsuk meg a talajt, kicsit lazítsuk meg és máris kezdhetjük a vetést. Vetni, nyár végén? Igen! A rövid tenyészidejű zöldségfélék még az őszi fagyok előtt újra terméssel örvendeztethetnek meg bennünket. Arra azonban vigyázzunk, hogy a borsó után ne borsó következzen, hanem például vessük be augusztus első napjaiban rövid tenyészidejű céklával a borsó területét. Október közepéig még kifejlődnek a bébicéklák.
Augusztus második harmadában vetett hónapos retek piros gumóit szeptemberben már ropogtathatjuk is. A rövid, 60 napos tenyészidejű kínai retek szeptember végére ad termés, ha augusztus elején elvetjük. Ez a nagy fehér, gömb alakú retek, ami nem pudvásodik, szinte csípmentes egyre népszerűbb hazánkban.
Azok, akiknek már van gyakorlatuk az utótermények előállításában, már júliusban elvetették a rövid tenyészidejű karalábé és karfiol magjait, hogy augusztus közepére kipalántázhassák például a felszedett hagymaágyás helyére. A palántanevelés nem ördöngösség, bár a kis magoncok folyamatos gondozást igényelnek. Az őszi palántákat egy kisebb ládában felnevelhetjük, csak jól kell időzíteni. Az augusztusi kiültetésből október végén lesz friss karalábé, illetve karfiol. Aki a palántanevelést elmulasztotta, az a piacokon találhat olyan őstermelőt, aki augusztusban is kiviszi a piacra a palántáit.
Ha a hónap első feléig elvetjük a korai fajtájú zöldborsót, szeptember végéig megtelnek a hüvelyek szemekkel, és tavaszi ízeket csempészhetünk a levesestányérba.
A tavaszi zöldborsó után augusztus első felében vethetünk salátát. Ha van kis fóliaházunk, szeptemberben már kiültethetjük a fejes saláta palántáit, hogy ott fejesedjenek meg.
Van egy olyan saláta, amit viszont nagyon gyorsan tudunk már szedni, és nem kell hozzá fóliatakaró. Ez a mezei vagy madársaláta, amit egyes vidékeken galambbegysalátának is neveznek. Legjobb augusztus végén vetni, és már 4-5 leveles állapotában lehet szedni.
Ősszel friss spenótot takaríthatunk be, ha most vetünk néhány sort az előkészített talajba.
A kapros-túrós pitéhez friss kaprot termelhetünk, ha augusztus közepéig még elszórjuk a magját, és gereblyével jól bedolgozzuk a talajba.
A másodvetemények mellett még meg kell említenünk egyik évelő zöldségfélénket, a sóskát. Ha augusztusban elvetjük, még a tél előtt úgy megerősödik, hogy kibírja a telet, tavasszal viszont nagyon korán megindul a fejlődése, és jóval előbb kapunk termést, mint a tavaszi vetés esetén.
Érdemes hát valóban gazdálkodni a veteményeskertünkben, hogy jól kihasználhassuk a területünket, gondoljuk át az ültetés, vetés ütemét, az egyes növények egymásutániságát. Jegyezzük fel, hogy mikor mi követte egymást, írjuk le a tapasztalatainkat, és ismételjük meg a jót, és adjuk tovább. Ha viszont valami nem úgy sikerül, ahogy szerettük volna, akkor vonjuk le a következtetéseket, és még nagyobb ambícióval próbáljunk valami újat!