Valló László kerti dísznövények, dísznövényismeret, díszcserjék
A természeti népek gyógyításra is használták

Eredeti termőhelyük az északi félteke erdőségei, ligeterdei, erdei tisztásai, innen indulva hódították meg a világot a liliomok.

Mintegy 90 fajukat tartja számon a tudomány, ám az ezekből született hibridek száma meghatározhatatlan. Az első termesztett dísznövény is liliomféle volt, mégpedig a görög liliom. Följegyezték, hogy a régi időkben számos nomád nép fogyasztotta a hagymáját. Évszázadokon át Európa nagy becsben tartott virága volt, míg a rózsafélék háttérbe nem szorították.

A jobb híján embermagas liliomnak nevezett liliomféle (Lilium henryi) Kínából származik. Magassága olykor a 3 métert is eléri. A hosszú, vékony száron lándzsás levelek sokasodnak, ezeken bókolnak a július-augusztusban nyíló nagy, turbán formájú, narancssárga virágok. A virág pettyes lepellevei erősen hátrahajlanak, a porzók és a bibe hosszan kinyúlnak a kehelyből. E fajnak létezik citromsárga virágszínű változata is.

A természetes viszonyokat utánzó, ligetes kertek, kertrészek ideális virága. Magában is mutatós, de csoportban még hatásosabb. Maga a növény kedveli a napsütést, de a hagyma hűvöset kíván, ezért a tövét tanácsos fűkaszálékkal takarni. A növekedési időszakban rendszeres öntözést igényel.

Fiókhagymákkal vagy a szárakon képződött hagymáival szaporíthatjuk.
Magas szára miatt eldőlhet, ezért támasztékkal segíthetjük.