Wenszky Ágnes növénytermesztés, szőlőtermesztés, bor, borfogyasztás, borfogyasztás kultúrája
A borban benne van a szőlőtermelő és a borász szakértelme, munkája, hozzáértése, kultúrája és hagyományőrző tisztelete.

Hamarosan itt van szeptember, az első szüretek és a borfesztiválok ideje. Ilyenkor tartja seregszemléjét a magyar borászok legjava. Legszebb, legjobb borait mutatják meg a szakembereknek és borkedvelő nagyközönségnek.
Itt minősítik az előző évek munkáját, hiszen minden korty borban benne van, hogy jól választották-e arra a termőhelyre a szőlőfajtát, jókor tartották-e a szüretet, milyen volt a szőlőfeldolgozás, a mustkezelés, az erjesztés folyamata, mindenre odafigyeltek-e a bor érési folyamatai közben, milyenek voltak a tárolási, palackozási körülmények?
Aki végigkíséri a borkészítés folyamatát, hihetetlen sok fázison keresztül jut el a végző eredményig, a hibátlan, fajtára, termőhelyre jellemző borhoz, de megismeri azokat a buktatókat is, aminek következtében borhibák ronthatják el ezt az élő, csodálatos nedűt. Állandó figyelemmel és szakértelemmel kell követni a bor útját, hogy a bor oly nemes ital legyen, ami méltó kísérője a gasztronómiai élvezeteknek.
A borkultúra ma már része az életünknek. A bor hat az érzékeinkre, az érzelmeinkre és az értelmünkre. Jótékony szellemi és fizikai hatása vitathatatlan. A bor élménye és a mámor együtt járnak. Nagyszerű alkalom egy borfesztiválon beszélgetni, elmélkedni a bor szépségéről, színéről, illatáról, ízeinek sokféleségéről, hisz fokozatosan érezzük hatását, szemünk csillog, gondolataink szárnyalnak, beszédünk felgyorsul, szívünk tele megelégedettséggel és szeretettel. Ne vonjuk meg magunktól ezeket az élményeket!