Valló László halgazdálkodás, halászat, halfajtatan, horgászat
Egészséges és jótékony hatású a busa húsa

Kína nagy folyóiból került hazánkba 1963-ban ez a furcsa küllemű, hatalmas testű hal, a busa. Sajnos nem nyerte el a vásárlók bizalmát, maradtak a jól bevált pontynál.

De nagyot csalódtak benne a horgászok is, mivel szinte lehetetlen horogra csábítani. Szabadulnának tőle a tógazdaságok is, már csak azért is, mert mint idegen honos faj, nincs természetes ellensége, szinte közveszélyes: „ellegeli” a táplálékot a hazai halfajok ivadékai elől. S noha természetes vizekbe telepíteni 2000 óta tilos, és horgászatára nézve sincs semmi korlátozás, állománya lassan apad.

Két rokon változata ismert, a fehér és a pettyes busa. Könnyen összetéveszthetők, a legfőbb különbség, hogy a pettyes busa teste márványozott, és hátúszójában 10 úszósugár található, míg a fehér busa hátúszójában csak 6 vagy 7. A harcsa után ez a legnagyobb testű halfajunk; noha az átlagsúlya 15-22 kilogramm közötti, a 25 kilogramm fölötti példányok is gyakoriak. A fehér busa hivatalos horgászrekordja 69,1 kilogramm, míg a pettyes busák között a 77,5 kilogrammos példány a csúcstartó, ami egyben világrekord is.

A busa a szokásos módon, horogra tűzhető csalival nem horgászható. Ilyen módon leginkább véletlenszerűen fogható, úgy, hogy például pergetés vagy fenekezés során a horog kívülről akad a hal testébe.

A busa különleges módon táplálkozik: a kopoltyútüskékből kifejlődött lemezes-szivacsos szűrőszerve által gyűjti ki a vízből az ott lebegő mikroszkopikus növényeket és állatokat, például algákat, kis rákokat, rovarlárvákat, vízi atkákat. Ennek ismeretében a horgászok speciális, úgynevezett felhőképző etetőanyagokkal próbálják lépre csalni, ami a horgászboltokban beszerezhető. Az etetőanyag többek között tejport, gabonalisztet, aromát tartalmaz, sok horgász azonban egyénileg állítja elő a szerinte legjobb etetőanyag-keveréket. A horgász csónakból teríti el a vízben az etetőanyagot, vagy vízipisztollyal lövelli szét, majd pedig az úszós szerelékét igyekszik a kijuttatott tápanyagfelhőben tartani abban a reményben, hogy a busa a horgot be fogja szippantani.

Ha áll a kapás, kapaszkodhat a horgász, mert izgalmas, nagy küzdelem következik.