Valló László dísznövényismeret, virágkötészet, kertépítészet
A kardvirágok színvarázsa egyedülálló és szívet-lelket gyönyörködtető

Hatalmas, színes, kalászhoz hasonló, illatos virágfüzéreket nevel a kardvirág, kard alakú, hosszában barázdált levelektől ölelve.

Aligha köztudott, hogy virága ehető, de nem ezért szeretjük, hanem karcsú termetéért, elegáns megjelenéséért, többféle színben pompázó, üde virágaiért.

Virágfüzérén a bimbók szép egymásutánban alulról fölfelé nyílnak, így ha az alsó virágok már el is hervadtak, a többség még teljes díszében áll. Néhány évtizede még töretlen volt a népszerűsége, napjainkra azonban háttérbe szorult, nem bírván a versenyt azzal a sok virágújdonsággal, amivel évről évre előállnak a nemesítők. Pedig igen mutatós kerti dísz, a nyár közepétől hozza virágait, és vágott virágnak is kitűnő, mivel igen tartós.

Virágfüzérei számos színváltozatban nyílnak, így többek között pirosban, sárgában, citromsárgában, fehérben, lilában. A kertben önmagában is jól mutat, különösen színváltozataival együtt ültetve: az évelők közül a margaréta, a szarkaláb és a kúpvirág talán a legimpozánsabb társasága. Magassága 60 és 120-150 centiméter között változik, a termetes példányok gyönyörű, nagy virágokat hoznak, de szárukat karóhoz kell rögzíteni.

A kardvirág igényes: napos fekvésben, szélvédett környezetben és tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajon díszlik szépen. Fagyérzékeny, gumóját október közepétől szedjük ki a földből, egyúttal a szármaradványt vágjuk vissza 5 centiméterre. A gumót tisztítsuk meg, majd szellős, hűvös helyen, ládába téve tároljuk a téli időszakban. A hagymagumók fiatal sarjgumókat képeznek, amelyek megerősödve teljes értékű szaporítóképletté válnak, ezekről szaporítjuk.