Valló László otthon hobby kert
Lassan érő gyümölcs (vagy éppen szőlő) a nemesítői munka, olykor évtizedekbe telik, mire az új fajtára fölfigyel a szakma és köztermesztésbe kerül. Így járt Bíró Károly szőlőfajtája is, a Generosa, amelyet 1951-ben hozott létre a Piros tramini és az Ezerjó keresztezéséből. Csak jó fél évszázad múltán, 2004-ben kapott állami elismerést, s ma már ott tart, hogy önálló témája a szőlész-borász konferenciáknak.

Kiváló tulajdonságai különösen kitűnnek az alföldi viszonyok között. Nagy előnye, hogy későn fakad, így még az április végi fagyok sem tesznek kárt benne. Emellett kiváló téltűrő, s ha netán fagykár érné, a mellékrügyekből jól regenerálódik. De nagy erénye a szárazságtűrés is, e téren messze fölötte áll a Kunsági borvidéken termesztett borszőlőknek. Ugyanakkor nem érzékeny a rothadásra (ámbár ha már egyszer fog rajta a fertőzés, hamar tönkre is teszi a fürtöt), megbízhatóan és jól terem; hosszú távon is képes a 15-16 tonnás hektáronkénti termésátlagra. Fölálló, vékony vesszői, ritka lombja és kisszámú hónaljhajtása miatt kevés zöldmunkát igényel.

 
A Generosa telepítése az utóbbi években kapott nagyobb lendületet, jelenleg közel 200 hektáron termesztik. Tőkéje magas és középmagas kordonra, ernyőművelésre és gépi szüretre is alkalmas. Rövid csapon vagy félszálvesszőn egyaránt jól terem. Az eddigi termesztési tapasztalatok fényében a szakemberek homoktalajon 8, kötött földön pedig 6,6 rügyet ajánlanak meghagyni négyzetméterenként. A termés homokon 20,6, kötött talajon 19,6 átlagos mustfokkal érik.
 
A Generosát - fajtaborként – öt éve ismertették meg először a piaccal, néhány üzletlánc és vendéglátóhely forgalmazta. Jellemzően reduktív technológiával készítik, de kísérleteznek a fahordós érlelésével is, mert jó tulajdonságai alkalmassá teszik erre. Borának illata különleges, a szőlővirágéra emlékeztet. Savai finomak, íze harmonikus, megőrzi a szőlő zamatát. A kecskeméti kutatóállomás borászai, akik évtizedek óta vizsgálják a különböző termőhelyekre telepített Generosa borát, kiemelték, hogy cukormentes extrakt-tartalma mindenütt állandó volt, és savait is mindenhol jó megtartotta (ami különösen nagy előny az egyre melegedő éghajlati viszonyaink között). Borbírálatokon a Cserszegi fűszeressel és a Rajnai rizlinggel vetették össze, összpontszámban rendre ezekkel azonosan értékelték, megjegyezve, hogy íze, zamata a Rajnai rizlingéhez áll közel. Ma úgy tartják a Generosáról, hogy folyamatosan jó, de nem kimagasló minőségű bort ad, ám megvan a remény, hogy egykor a nagy szőlőfajták között emlegessék.