Valló László növénytermesztés, zöldség szabadföldön, hagymafélék termesztése
"A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika." (Paracelsus)

Számos ételünk elképzelhetetlen vöröshagyma nélkül. A paprika mellett a legfontosabb ételízesítőnk, a legtöbb magyaros ételnek a paprikás pirított hagyma az alapja. Évente 8-9 kilogrammot fogyasztunk belőle, és nagyon jól tesszük, mert eredeti ízén túl kiváló élettani hatású is.

Számottevő a vitamintartalma, hatóanyagai révén segíti az emésztést, elejét veszi az érelmeszesedésnek. Elsősorban nyersen fogyasztva nyújt védelmet a zsíros ételek nyomán a vérben megemelkedett koleszterinszint ellen. A csípős ízt, illetve illatot adó allil-szulfidjai révén pedig az egyik leghatásosabb baktériumpusztító. Számos változata, illetve fajtája létezik, közülük a bronzvörös buroklevelű klasszikus vöröshagyma a legáltalánosabban használt.

A lila hagyma az előbbihez képest kevésbé csípős, kissé édeskés. Zsíros kenyér nem létezhet nélküle, a nyári saláták kedvelt fűszere. Főzve és sütve egyaránt finom.

A világos buroklevelű fehér hagyma szintén kevésbé csípős, édes ízű, kifejezetten salátákba való. A hamburgerek első számú fűszere.

A hosszúkás, hengeres testű, kellemes ízű, nem csípős sonkahagyma saláták, mártások fűszere, de főzésre is kiváló.

Kézenfekvő, hogy a vöröshagyma a házi kertekből sem hiányozhat. Mivel küszöbön áll a betakarítása, vegyük sorra a legfontosabb tudnivalókat.

A dughagymáról termesztett hagyma akkor szedhető, ha a nyakrésze megpuhul, elvékonyodik, a levél megdől, elszárad, és erősödni kezdenek a hagymatermést védő buroklevelek, az úgynevezett páncéllevelek. Ennek előzménye, hogy a növény megszünteti a víz- és tápanyagfelvételt, és ennek nyomán a gyökérzet elszárad. A hagymatest így könnyen kiemelhető a földből. Fontos tudni, hogy a tartósan nedves földben az elszáradt gyökerek újból kihajtanak, a hagyma legyökeresedik, fölszedésre alkalmatlan lesz. Ezt ne várjuk meg, takarítsuk be időben, még ha a sárból kell is fölszedni. Legjobb, ha a szüretet két menetben végezzük. Először kiszedjük a hagymát és szellősen szétterítjük a földön. Néhány napig hagyjuk száradni, miközben a föld lepereg a termésről, a levél teljesen elszárad, a páncéllevelek pedig tovább vastagodnak. Érdemes legalább egyszer megforgatni az elterített hagymát. A magról kelt egyéves hagyma betakarítását akkor kezdjük, ha a szár legalább háromnegyed részben megdől.

Legjobban tárolhatók azok a hagymafélék, illetve -fajták, amelyeknek nagy a szárazanyagtartalmuk, nagyszámú és vastag buroklevelet fejlesztenek, és a nyakuk jól záródik. A tárolásra szánt hagymák közül különítsük el a sérült és beteg terméseket, valamint a „kopaszokat” is, azaz, amelyeknek nincs vagy hiányos a védő buroklevele. A levegős padlás, a jól szellőztethető pince és a kamra alkalmas helyek a hagyma téli tárolására.