Pethes József lovaglás, lófajták
Messze földön híresek a magyar lófajták, kevés ország rendelkezik olyan sok kiváló fajtával, mint hazánk. Az 1878-ban, majd az 1900-ban megrendezett világkiállításon a legnagyobb elismerést a gyors magyar kocsiló, a magyar jukker és a könnyű nemes magyar huszárló aratta.

A hagyományos magyar lófajták, amelyeket az állami ménesekben (Bábolnán, Mezőhegyesen, Kisbéren, Szilvásváradon és a Hortobágyon) több évtized gondos és szakszerű tenyésztői munkájával hoztak létre, páratlan kulturális örökségünk. Két hidegvérű fajtánk van: a magyar hidegvérű ló és a muraközi ló. Mindkettő könnyen kezelhető, jó munkabírású, de mivel a mezőgazdaságban már nem nagyon hasznosítják őket, jövőjük igen bizonytalan. Melegvérű lófajtánk a hucul, amit a Kárpátok pónijának szoktak nevezni. Közvetlenül a vadlovaktól származik, rendkívül kitartó málhás-, hátas- és igásló. A klasszikus megjelenésű lipicai lovak nagyon sikeresek a fogathajtásban, de a bécsi Spanyol Lovasiskola világhírű lovasbemutatóin is csak ezek az elegáns, tánclépésű lovak láthatók. A 160 éves múltra visszatekintő mezőhegyesi nóniusz impozáns megjelenésével kuriózum a világ lófajtáinak sorában, ugyanakkor a fogathajtásban is igen eredményes. A bábolnai shagya-arab fajta nemes arab ló, mely hátaslóként és fogatban is megállja a helyét. A két alapító angol telivérről elnevezett furioso-north star a lovassportokat űzőknek és a szabadidős lovaglás híveinek is kedvence. A múlt század katonai hátasait idézi az elegáns megjelenésű, erős fizikumú, mégis könnyed járású és jól lovagolható kisbéri félvér a lovassport valamennyi szakágában, de a hobbilótartók és túralovasok körében is népszerű. A gidrán hátas- és fogatos lónak egyaránt alkalmas, sőt a hazai lovassportban is találhatók eredményes egyedei. A mezőhegyesi sportló 1984 óta hivatalosan elismert fajta: sikeres egyedekkel büszkélkedhet díjlovaglásban, díjugratásban és militaryben.
Nagyon fontos, hogy ezek a lovak nyugodt természetűek, kedvesek, szolgálatkészek, megbízhatóak, így szerepük van az idegenforgalomban is. Hiszen nem engedheti meg magának egy lovas turisztikai szolgáltató sem, hogy egy heves, nyugtalan ló ledobja hátáról a vendéget.