Mezőgazda egészség
A csipkerózsa (vadrózsa) vagy, ahogy termése miatt emlegetjük csipkebogyó, kb. 2-3 méter magas igénytelen cserje, mely Európa, Nyugat-Ázsia és Észak-Afrika területén is előfordul.

 Leggyakrabban a cserjések, erdőszélek lakója. Rendkívül szívós, ellenálló növény, nem igényel sok törődést. Világos, vagy félárnyékos helyen, átlagos talajba ültetve szépen növekedik, külön öntözésre sincs szükség.Ültethetjük cserjecsoportba, vagy nevelhetünk belőle áthatolhatatlan sövényt is.

A termésében, a csipkebogyóban legendásan sok C-vitamin van. Egy kicsi bogyóban több, mint egy nagy citromban! Ezért nem szabad forrázni, hiszen a C-vitamin hő hatására elbomlik. Fontos téli vitaminforrás a nátha megelőzésére.

A csipkehús kedvezően hat :
 
- Cukorbetegségre, szabályozza a vércukorszintet. Cukorbetegek étkezés után fogyasszák, mivel segíti a zsír emésztését.
 
- Immunerősítő hatása van.
 
- Különösen ajánljuk stresszoldásra, dohányosoknak pedig azért, mert a dohányzás sok C-vitamint von el a szervezetből.
 
- Nyugtatja az idegeket, általános erősítő hatása van.
 
- A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben.
 
- Segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést.

Porckopás ellen csipkebogyó
 
A csipkebogyópor rendkívül hatékonyan semlegesíti a káros hatású szabad gyököket. Ezzel fékezi, sőt akár le is állíthatja az ízületekben tomboló gyulladást. Ezáltal feltartóztatható a porc folyamatos kopása és megszüntethető a fájdalom.