Mezőgazda egészség
Ez a zöldség sokkal izgalmasabb, mint amit gondolunk róla.

 A kelbimbó vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Eredetileg Belgiumban nemesítették még a 19. században, emiatt eleinte brüsszeli káposztának hívták. A káposztafélék családjába tartozó zöldség valódi ételkülönlegesség, ráadásul diétánkat is jótékonyan befolyásolhatja.


Ez a zöldség egyáltalán nem érzékeny a hidegre, ezért egész évben frissen megtalálhatjuk a piacokon és a boltok polcain.

A kelbimbó remek emésztésserkentő hatását leginkább magas rosttartalmának köszönheti. A zöldségben található rostok megtisztítják a bélfalat a káros salakanyagoktól. A bélfal tisztulását követően pedig sokkal gyorsabban beindul a hasi zsír lebontása.

A kelbimbó C- és B-vitamin és kálium forrás. A növény szulforafántartalmának köszönhetően serkenti a májban lévő enzimek termelését, így elősegíti a méreganyagok kiválasztását. Különleges ízét a sinigrin nevű fitovegyületnek köszönheti, amelynek kutatások szerint rákellenes hatása van.

A kelbimbó elkészítésekor figyeljünk arra, hogy még véletlenül se főzzük vagy pároljuk túl, mert akkor elveszíti jótékony hazásait. Remek ízesítője lehet a só és a bors mellett a szerecsendió vagy a majoránna.