Mezőgazda gasztronómia
A körte a leggyakrabban termesztett gyümölcsök egyike. Sajnos az almával ellentétben a körte rendkívül érzékeny, nem tárolható sokáig, és hamar foltos lesz.
Aszalásra éppen ezért a kemény, aromás fajták a legalkalmasabbak. Míg azonban az alma esetében csak a jóízű, kiegyensúlyozott cukor- és savtartalmú darabokból lesz valóban finom aszalt gyümölcs, addig a körténél még azok a kesernyés, fanyar gyümölcsök is bátran felhasználhatók, amelyek nyersen nem valami jó ízűek. Sőt, a vajkörtéket inkább befőzéshez használjuk.

Soha ne aszaljunk túlérett körtéket, de azért a gyümölcs mindig legyen érett.
A körtéket aszalásnál általában felezzük, de az almához hasonlóan vékony szeletekben is száríthatjuk. A körtére is jellemző, hogy a gyümölcshús a levegőn hamar megbarnul, ez azonban az ízére nincs hatással.

Az aszaló szitán a körtedarabokat lazán helyezzük el, szárítás alatt a szeleteket néha meg kell fordítani. A körtét lehetőség szerint minimum 40 Celsius-fokon, gyorsan szárítsuk. Nem árt tudni, hogy megközelítőleg 5 kg friss gyümölcsből nyerünk 1 kg aszalt körtét.

A körtéből kiváló aszalt gyümölcs-karika készíthető. Mossuk meg a körtét, szúrjuk ki a magházat, vágjuk 5 mm-es karikákra, végül helyezzük el a szárító szitára.

Elektromos aszalóban 70 Celsius-fokon nagyjából hat óra alatt aszalódnak készre, és még aszalt formában is hajlékonyak maradnak.

Az apró körtefajtákat héjastul, ferdén egymásnak támasztva pakoljuk az azsaló szitára, és így szárítsuk.

Egy régi könyv így ír erről:

"Az almástermésű gyümölcsöknek kezdetben adj magas hőmérsékletet (60-80 C), ám később csökkentsd a meleget 43-50 Celsius-fokra. Azok a gyümölcsök, amelyek a saját gőzükben főnek, még ha csak rövid ideig is, sokkal jobban aszalódnak, édesebbek, ízletesebbek lesznek, mint azok, amelyek nem dúskáltak a saját gőzükben.

Amint észlelhető, hogy a gyümölcsök úgy megpuhultak, hogy minden különösebb fáradtság nélkül egy szalmaszállal meg lehet keverni őket, 45-50 °C-on folytassuk az aszalást."

Az egész gyümölcs az aszalásnál összezsugorodik, és a színe sötét, majdnem fekete lesz. Ez az aszalt körte a körte kenyér legfontosabb hozzávalója.

Aki körtét eddig még csak frissen kóstolt, meg fog lepődni, hogy az aszalt változata mennyire tartalmas és jóízű. Az aszalt körte cukortartalma csak rágás közben tör igazán elő, ugyanis a keményítő egy része aszalás közben cukorrá alakul.