Mezőgazda egészség
Citrus Medica L., Citrus limonum, népies nevén citrony vagy citronyád. Az egyik legismertebb déligyümölcs hazánkban, amelyet minden korosztály fogyaszthat különböző mennyiségben és formában. Minden háztartásban megtalálható, ételek és italok ízesítésére használjuk.

 Elképesztően magas C-vitamin tartalma miatt fontos a szervezet számára egész évben, de leginkább a téli hónapokban segíthet sokat.

Az emberi szervezet magától nem tudja előállítani a C-vitamint, s annak raktározására sem képes, pedig a sejtek kiegyensúlyozott működéséhez nagy szükségünk van rá. A C-vitamin hiánya komoly betegségeket okozhat.

A citrom nem allergizáló gyümölcs, sőt inkább segít annak tüneteit leküzdeni immunerősítő hatása miatt.

A citrom ma ismert ősét Indiában fedezték fel, de mára leginkább Európa déli részein, Olaszországban, Dél-Franciaországban, Kaliforniában, Floridában, Dél-Amerikában és Argentínában termesztik. A gyümölcsfa egész évben terem. Hazánkban tömegtermelése nem kivitelezhető.

A citrom savanyú ízét annak köszönheti, hogy kevesebb cukrot és több citromsavat tartalmaz, mint a narancs. A citromsav természetes savként kettős hatást fejt ki a szervezetben, szabályozza azt. A feleslegesen bekerült ásványi anyagokat, sókat, bomlástermékeket oldja, kivételes regeneráló tulajdonságánál fogva a hiányzó szerves sókat pedig pótolja, segít azokat megkötésében.

A citromban található tápanyagok és aktív összetevők: C-, B- és E-vitamin, kálium, magnézium, kalcium, foszfor, réz, cink, vas, mangán, bioflavonoidok, limonén, germánium és gyanta.

A citrom antibakteriális hatású, antioxidáns, antiallergén, csökkenti a koleszterinszintet, segít megőrizni a szív, az idegek és az izomszövetek egészségét, valamint segíti a zsírok bontásában is.

Gyógyhatásait már a perzsák óta használja az emberiség gyógyításra. Korábban alkalmazták a mérgezés ellenszereként, hatásosnak vélték kígyómarás ellen, ajánlották szívbetegeknek is. Hatásos vizelethajtónak, izzasztónak, vérzést elállító, sebösszehúzó szernek tartották, használták csuklás elállítására, gyógyították vele a gyulladt torkot, a reneszánsz kor elején pedig a levét a pestis gyógyszerének hitték.

Az 1600-as évek elején az orvosok fölvetették, hogy a citromlé gyógyítja és megelőzi a skorbutot. Ezt később kísérletek is bizonyították.

A citrom serkenti az emésztést és erősíti a gyomrot. Mivel sok benne a C-vitamin, segíti a meghűléses betegségek megelőzését. Fűszerként a külső héját használjuk, melyre a legalkalmasabb a vegyszermentes, érett, bio citrom.

Bioflavon-tartalma vértisztító hatású, regenerálja a véredényeket. Bélféreghajtó és puffadásgátló hatása is van. A citromlé fokozza a nyálelválasztást, csillapítja a szomjúságot, mivel oldja és eltávolítja a szervetlen sókat.

A citromlé hígítva is elpusztítja a kolera-, a diftéria- és a tífuszbaktériumokat. A citrom az egyik leghatásosabb vírusölő, kitűnő szer a megfázás ellen is.

Jótékony hatásait a kozmetikai ipar is felfedezte, ugyanis a benne lévő C-vitamin fiatalítja és regenerálja a bőrt, megelőzi a kopaszságot, erősíti a fejbőrt és a hajhagymákat.

Legújabb kutatások szerint germánium tartalma miatt rákellenes hatású.