Valló László növénytermesztés, kertészet, kertészeti kártevő, egzotikus gyümölcsök
Neveljünk citromfát!

Mediterrán hangulat, citromszüret a lakásban - mindez komoly késztetés arra, hogy saját citromfánk legyen.

Beszerzése nem jelent gondot, hiszen számos kertészetben kapható, legföljebb az árával lehet bajunk: a 70-80 centi magas példányok 6-10 ezer forintért vásárolhatók meg. Igazi szakmai kihívás, hogy saját magunk neveljünk citromfát. A citrom viszonylag igénytelen, jól tűri a zárt téri körülményeket, és sikeresen nevelhető a fűtött, világos verandán, az üvegházban, de akár a szobában is.
 

Magról szaporítva lehet ugyan citromfánk, de tudni kell, hogy így csak 10-15 év múltán fordul termőre, de az is megeshet, hogy meddő marad. Ezért érdemes megpróbálkozni a szemzéssel, amihez két-három éves koráig neveljük a magról kelt példányt. Ekkor beszemezzük, mégpedig a szép gyümölcsöket termő, nemes (oltott) példányokról származó, jól fejlett rüggyel. Az így szaporított citrom 4-5 év múlva már terem, és a nemes fával azonos minőségű gyümölcsöt hoz. De a szaporításhoz választhatjuk a dugványozást is; a dugványnak valót szintén valamilyen jól termő nemesről vágjuk le. A nyugalomban lévő növényről szedett, 2-3 leveles dugványok a tavaszi, nyár elejei időszakban erednek jól.
 

A citromfa teleltetésére az 5-10 fokos, szélvédett, huzatmentes, világos hely az ideális. A citromra, de a többi telelő növényünkre is igaz, hogy lehetőleg ne változtassuk a helyét tavaszig. Mivel télen kevesebb és gyérebb a napsütés, ritkábban öntözzük, hogy nyugalmi állapotba kerüljön. Ne aggódjunk, ha lehullatja az idősebb, egy-másfél éves leveleit, mert ez természetes, baj akkor támad, ha a fiatalabbakat is hullatni kezdi.