Valló László állattenyésztés, alternatív gyöngytyúktenyésztés, gyöngytyúkfajták
Veszekedős, rikácsoló hangú, de finom!

                                   
Eljöhet az idő, amikor hazánk fás-bokros vidékein, ligeterdeiben szabadon bóklászó gyöngytyúkcsapatokkal találkozunk, és a faj fölkerül a vadászható szárnyasok listájára. S ha ez a merész álom nem is valósulna meg, az már ma is bizonyos, hogy egyre gyarapszik a ma még többnyire zárt téri állományú bóbitás és keselyűfejű gyöngytyúkfajok száma Európában és Magyarországon egyaránt. Mert mind közismertebb, hogy kitűnő húsú, és vadgazdálkodási szempontból is figyelemre méltó szárnyasok.
 

A házi gyöngytyúk, vagy egyszerűen csak gyöngytyúk őse Afrika Szaharától délre eső területein él, és a zárt erdőségek kivételével szinte mindenütt előfordul. Tegyük hozzá: ma még, mert a vadászat és az élőhelyvesztés miatt több területen vészesen megritkult az állománya.

Eredendően melegigényes, de az Európába telepített bóbitás és keselyűfejű gyöngytyúkok között ma már egyre több a telet viszonylag jól tűrő nemzedék. Remélhető, hogy olyan állományai alakulhatnak ki, mint a jó téltűrő házi gyöngytyúknak, amely szívós és ellenálló szárnyas, ritkán betegszik meg. Ha mégis megbetegedne, olyan táplálékot keres, amitől meggyógyul, azaz kikúrálja önmagát. Mondhatnánk: született biobaromfi, s minthogy máig megőrizte félvad tulajdonságait, ennek megfelelő körülmények között érzi a legjobban magát. Ezeket az életfeltételeket leginkább az ökotanya biztosíthatja számára; olyan bokros, fás birtok, amelyhez számottevő legelő is tartozik. Az ilyen jól elkülönített tartás már csak azért is kívánatos, mert aligha van olyan szomszéd, aki hosszú távon elviseli a gyöngyösök éktelen rikácsolását.


A keselyűfejű a gyöngytyúk nemzetség viszonylag nagy testű és legszebb öltözetű faja. Hazánkban még csak díszmadárként van jelen, de – fölismerve gazdasági jelentőségét - a világ számos más helyén félvadon is tenyésztik, már csak azért is, mert igen szapora, gyors növekedésű és jól alkalmazkodó. Tartása, táplálása a házi gyöngytyúkéhoz hasonló, a fiókák azonban jobban igénylik a meleget, különösen életük első három hetében.