Mezőgazda egészség
Ez a fűszernövényünk, nem kizárólag ételeink ízesítésére használható, de sokféle gyógyhatását is ismerjük. Sok apró, sárga, összetett ernyőt alkotó virága van, termésének illata pedig jellegzetes, íze édeskés.

 A kapor legfontosabb hatóanyaga illóolaja, amelynek fő összetevője megtalálható a fodormentában és a köményben is. Nyugtató hatását a citromfűéhez szokták hasonlítani.

A népi gyógyászat már a kezdetektől használja görcsoldásra, étvágyjavításra, vérnyomáscsökkentésre, vizelethajtásra és szívkoszorúér-tágító képessége is ismeretes. Kismamáknak is érdemes fogyasztani, ugyanis serkenti az anyatejképződést.
 
A kaprot ételeinkbe főzve fogyaszthatjuk a leggyakrabban. Frissen szedve a legintenzívebb, de ilyenkor télen fagyasztott állapotából is életre hívhatjuk főzelékekhez, levesekhez vagy éppen egy töltött káposztához.
 
Gyógyteához a növény magjának őrölt változatát használhatjuk. Ebből egy evőkanálnyit le kell forrázni, majd 15 percig állni hagyni, ezt követően pedig leszűrni. Napi háromszori fogyasztása ajánlott akár egy hétig is kúraszerűen. Eredményeképpen elmúlhat a kellemetlen fejfájás, hányinger és az emésztést is elősegíti.
A kapor rendszeres használatával rendben tarthatjuk a vérnyomásunkat, fogyasztása hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez. Jelentős antimikrobás hatású, ezzel nagy mértékben hozzájárul az immunrendszer fejlődéséhez. Fogyasztása csökkentheti a megnövekedett koleszterinszintet. Magas káliumtartalma pedig segít rendben tartani a vérnyomást, így rendszeres fogyasztása nagy segítség a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzésénél.