Mezőgazda
Ennek a zöldségnek jótékony hatásáról már sokat hallhattunk fogyókúrák és csodalevesek kapcsán. A diétánk támogatásán felül azonban számtalan jótékony hatása van még: erősíti az immunrendszert, szépíti a bőrt és gyulladáscsökkentő hatása van.
A káposzta a keresztesvirágúak családjába tartozik, akárcsak a brokkoli, a kelbimbó vagy éppen a karfiol. Eredetileg Ázsiából származik és a féltrópusi, trópusi területeken az egyik legnépszerűbb növény. A dietetikusok gyakran javasolják a könnyített étrend részeként, ugyanis káposztát fogyasztva nemcsak karcsúbbak, de egészségesebbek is lehetünk.

A káposzta nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, amely elősegíti az immunrendszer erősítését és megfékezi a szabadgyököket. A káposztát a kiváló ételnek tartják fogyókúrázók számára. Igen ismert a káposztaleves kúra, melynek során gyakorlatilag bármennyit ehetünk a levesből, kalóriát alig viszünk be szervezetünkbe. Ráadásul kiválóan lúgosít, így fel vehetjük segítségével a küzdelmet a szervezet elsavasodása ellen.
 
Ez a zöldség aminosavakban gazdag, ezáltal igen hatásos a gyulladások ellen. A benne lévő K-vitamin miatt sok esetben csökkenti a szürkehályog és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét. Utóbbi ellen különösen a lila változata ajánlott.
 
A káposzta leve fekélyellenes tulajdonságokkal bír, magas a glutamin-tartalma. Káposztát fogyasztva enyhíthető a székrekedés is. A benne levő tejsav hatékony segítség a fájó izmoknak.
 
A legfrissebb kutatások szerint a káposztában levő diindolmetán (DIM), szinigrin, lupeol, szulforarofán, az indol 3-karbinol (I3C), a szulfarofán és az I3C vegyületek igen hatékonyak a rákot okozó sejtek ellen.
A káposztát nem csoda, hogy felfedezte magának a szépségipar is, ugyanis antioxidánsokban gazdag, védi a bőrt a szabadgyökök károsító hatásai ellen és a megelőzi a bőr öregedését.