Mezőgazda egészség
Nem véletlenül ez egyik legismertebb mérsékelt égövi gyümölcs. Nagy mennyiségben tartalmaz jótékony ásványi anyagot szervezetünk részére. A körte alapvetően nem gyógynövény, de jelentős gyógyhatással van ez emberi szervezetre.

 A körtének több fajtáját is ismerjük, őse valószínűleg a vadkörte, vagyis a vackor, volt, amelyet nemesítéssel és oltással szaporítottak. A finom, lédús, ízletes gyümölcsöt már az ősidőktől ismerte az emberiség, Homérosz egyenesen az istenek ajándékának nevezte.

A körte kiváló salaktalanító hatású, ajánlott ebből a célból kúraszerű fogyasztása. Méregtelenítő kúrákhoz is kiváló alapanyag.
 
Epebántalmakra is jótékony hatással van már egy pár napos körte kúra is, amely közben fogyasszunk sok szénsavmentes ásványvizet vagy gyógyteát.
 
A gyümölcs préselt leve nagyon jó hatással van gyomorbántalmakra is, de azok megelőzéseként is kiváló. Emésztési zavarok esetén már egy pohár körtelé is segítségünkre lehet. A körtelé fogyasztásával reumás fájdalmak is enyhíthetőek.
 
A körtelevet teljesen natúr formájában, cukormentesen ajánlott fogyasztani, de nyugodtan fűszerezhetjük fahéjjal vagy szegfűszeggel, amelyektől még frissítő hatása is lesz.