Valló László állatvilág, vadászat, vadállomány , természetvédelem, vadgazdálkodás
Vadászidénye november és december

Korzika és Szardínia szigetéről indult útjára a muflon, hogy aztán – vadászati célú betelepítések révén – elterjedjen Európában és eljusson a tengeren túlra is. A telepítést Ausztria kezdte 1840-ben 19 példánnyal, hazánkban 1882-ben gróf Forgách Károly engedett szabadon 14 muflont Nyitra megyében.

Napjainkban Magyarország középhegységi területein mindenütt előfordul, jelentősebb számban a Mátra, a Bükk, a Budai-hegység, a Pilis, a Vértes, illetve Somogy dombvidéki területei adnak otthont neki. A napos, meleg domboldalakat kedveli, illetve az idősebb erdőket, lombosakat és tűlevelűeket egyaránt, ahol legeléskor jól kilát a növényzetből. A süppedős erdei talajon a hosszú paták akadályozzák a járásban, ezért fontos, hogy élőhelyén száraz, köves talaj is legyen a csülök koptatására. Mivel csak kis körzetben, 3-5 kilométer átmérőjű körben mozog, igen megkopasztja a növényzetet, mert tápláléka fűből, lombból, hajtásokból, erdei gyümölcsökből áll, ősszel pedig a tölgy- és bükkmakk a fő eledele. Az erdő közeli veteményeket azonban nem dézsmálja. Nem a kényelmes vadászok vadja, mivel kiszámíthatatlan a mozgása, magaslesről aligha lehet meglőni. Leginkább kitartó, emberpróbáló cserkészéssel lehet a közelébe férkőzni és elejteni. Vadászati idénye november és december hónapok.
 

A muflon 60-70 centi magas és mintegy 120 centi hosszú párosujjú patás, súlya 40-50 kilógramm. A nőstények vagy szarvatlanok, vagy csak rövid szarvkezdeményt viselnek, a kosok jellegzetes, erősen ívelt szarvat növesztenek. A kos már fiatalon, másfél éves korában üzekedik, noha csak egy évvel később lesz tenyészérett. A mufloncsapat ősszel, az üzekedés idején a legszámosabb, ilyenkor 15-30 példány is összeverődik. Ekkor veszi kezdetét a kosok harca a nyájért, ami igen heves küzdelem: a vetélytársak olykor 20 méteres távolságból rohannak egymásnak, szarvaik összecsattanása messzire hallatszik. A győztes kos a viadalt követően csak az egészen fiatal kosokat tűri meg maga mellett. Győzelem ide vagy oda, a nyájat ezután is egy juh (nőstény) irányítja, az őrszolgálatot azonban egy idősebb kos látja el. A terhes nőstény 5 hónapi terhesség után (március-áprilisban) egy bárányt ellik. Ellés előtt a nőstények elválnak a nyájtól, így az szétszéled, és csak ősszel verődnek össze ismét. A születésekor mintegy két kilós bárány szinte azonnal talpra áll és követi az anyját.
 

A KOS ÉKESSÉGE a negyedik hónaptól az állat 12-13 éves koráig folyamatosan növekvő tülkös, azaz belül üreges szarv, amelynek csiga a neve. A szarv egyszer hajlított, nem csavaros, a görbület után mért hossza akár az egy métert is elérheti, súlya pedig az öt kilót. A hazai rekord muflontrófea 97,95 centiméter, és 2004-ben Bajnán, a Pilisi Parkerdő Zrt. területén került puskavégre.