Mezőgazda otthon hobby kert
Ez a zöldségünk egész évben hozzáférhető a boltokban és a piacokon. Talán pont emiatt nem tekintünk rá akkora csodálattal, mint ahogy megérdemelné.

 A karalábé fogyasztása számtalan jótékony hatással lehet szervezetünkre, kivéve, ha érzékenyek vagyunk rá. Amennyiben így van, arra hamar rájöhetünk, ugyanis akinek a szervezete nem tolerálja ennek a zöldségnek a fogyasztását, az felfújódik tőle. Aki egyébként is gyomorpanaszokkal küszködik, az kerülje úgy általában a k betűs növényeket, mint karalábé, karfiol, káposzta – tartja a népi hiedelem.

Amennyiben fogyasztása nem jár mellékhatásokkal, akkor kiváló C-vitamin forrás, segíthet megelőzni a rák bizonyos fajtáit, mint a vastag- és a végbélrák.

A karalábé rengeteg rostot tartalmaz, ezáltal csökkentheti a koleszterinszintet és székrekedés esetén is segítségünkre lehet.

A benne található kálium segít a vérnyomás beállításában. Jótékony hatással van a tüdő nyálkahártyájára megfázásos és allergiás esetekben egyaránt.

A karalábé lúgosító hatása is kiemelkedő, így méregtelenítő kúrák egyik alapanyaga is lehet.

A karalábé, ha zsenge, akkor nyersen fogyasztva a legfinomabb. A friss zöldség pedig antibakteriális hatással bír.
 
A karalábé levelét ugyanúgy használhatjuk salátákba, levesekhez, mint magát a zöldséget.