Valló László kertészet, almatermesztés, pálinkafőzés, gyümölcstermesztés
Egyre népszerűbb a birspálinka

Mivel sok csersavat tartalmaz, éretten is igen fanyar ízű a birs, ami egyben a gyógyhatásának egyik eleme. Az érett gyümölcs nyers leve serkenti az emésztést, oldja a gyomorgörcsöt, enyhíti a gyomorpanaszokat.

Fogyasztása kedvezően hat a koleszterinszintre, a benne lévő jelentős mennyiségű kálium és magnézium jó hatású a vérnyomásra és a szívműködésre, nagy pektintartalma révén pedig képes enyhíteni a köszvény és a reuma tüneteit.

Az almánál több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, különösen gazdag A-, P és B-vitaminokban. A kozmetikumokban bőrfrissítő és -nyugtató hatású.

A hagyományos hasznosítása mellett  -befőtt, dzsem, sajt, ivólé- egyre fontosabb pálinka alapanyag is.

A birs a kertben dísznövényként is megállja a helyét: feltűnő, szép virágaival, mutatós, sötétzöld, molyhos leveleivel, aranysárgára érő nagy gyümölcseivel szemrevaló látvány az egész tenyészidőben. Meleg- és fényigényes, a téli fagyokra kényes. Meszes talajba nem való, tápanyagigénye az almához hasonló, de csak módjával kapjon nitrogént, különben húsbarnulás léphet föl a gyümölcsön. Szárazságban feltétlenül öntözésre szorul, különben félő, hogy gyümölcse kicsi és kövecses lesz. Fontos tudni, hogy a birs termővesszőit nem szabad visszametszeni, koronáját ritkítással tartsuk szellősen.

A hagyományos Bereczki, Konstantinápolyi és Leskováci fajták mellett terjedőben vannak az újak is. Köztük figyelemre méltó a német eredetű Cydora Robusta, aminek különleges értéke, hogy a birs legveszedelmesebb ellenségének, a tűzelhalásnak jól ellenáll. Az angol származású Reas Mammoth igen nagy, körte alakú gyümölcsével tűnik ki, illetve azzal, hogy rendszeresen és bőven terem.

Markáns, fiatalos, igazi ízkülönlegesség a birsből főzött pálinka. A gyümölcsből készített párlatok közös jellemzője a harsány íz- és illatvilág, a finom fűszerek, pl. a szegfűszeg és a könnyed citromillat elegye, némi muskotályos ízzel és a birsalmasajt zamatával vegyítve.