Valló László állattartás, állattenyésztés, lótartás, póniló, lófajták
Elegáns megjelenés, harmonikus testfelépítés, kifejező szemek: a Haflingi ló

                                

Dél-Tirol alpesi farmjairól származik a Haflingi kis ló, amelynek névadója Hafling, a térségben fekvő kis hegyi falu. Már a középkorban nagy segítségére volt a hegyek között élő parasztoknak; ennek nyergében ülve közelítették meg a kaszálókat, járták az erdőket. A hegyi terepi közlekedés mellett a kisebb terhek szállításában is hasznát vették.

A tiroli póni eredeti jó tulajdonságai tovább gazdagodtak, amikor az ősi formákat a törököktől zsákmányolt arab telivérekkel és más európai fajokkal keresztezték. Ezt az állományt kezdték tudatosan tenyészteni a 19. század végén, amelynek eredményeként 1904-ben megalakult az első Haflingi Lótenyésztő Társaság. A 20. század első negyedében megszületett a fajta törzskönyve, majd megkezdődött a következetes fajtatiszta tenyésztése, átfogva a nemzetközi tenyésztést is.

1976-ban megalakult a Haflingi Lovat Tenyésztők Világszövetsége (az ausztriai Ebbsben), amelynek – a Póni és Kislótenyésztők Országos Egyesülete révén - hazánk is tagja öt törzskönyvezett tenyészménnel és jó néhány kancával.

A Haflingi elegáns megjelenésű, arányos testfölépítésű, kifejezetten szép lovacska, nagy, kifejezésteljes szemekkel. Háta viszonylag hosszú és izmos, jól nyergelhető, a lovaglásnál kényelmes. Színe a szőke számos árnyalatát jeleníti meg a világos sárgától a sötétebb széna sárgáig, emiatt szőke szépségnek is becézik. Marmagassága 138-148 centiméter közötti, laza mozgású, fáradhatatlan és hosszú életű. Átlagos élettartama 40-45 év.

Kiegyensúlyozott természetű, emellett figyelmes, együttműködő, a hegyi terepek kiváló lova, de a lovasiskolák is kedvelik. Tartása egyszerű, takarmányigénye szerény.

Versenyzésre kevésbé alkalmas, szabadidő sportokra viszont annál inkább. Fogatban és nyereg alatt egyaránt remekül használható, az egész család számára élménnyé teszi a lóval való foglalkozást.