Valló László kertészet, szőlészet, borászat, borászati kellékek, bioszőlő, biobor
Töltögetve óvjuk!

Sok borosgazda túl van már az első fejtésen, ami helyénvaló, ha meggondoljuk, hogy az idén sajnos bőven került fertőzött (rohadt) szőlő is a présbe. Minthogy így nagyobb a bor megbetegedésének veszélye, indokolt a korai fejtés, hogy a születő újbor ne „üljön” sokáig a fertőzött seprőn. Arról már nem is szólva, hogy az erjedéskori gyakori nagy meleg, megemelkedett pincehőmérséklet is nehezítette, félre vihette az átalakulást. Ilyen helyzetben különösen elmaradhatatlan az újbor alapkénezése, amit ha eddig nem tettünk meg, utólag pótoljuk, hiszen a borkén védi az állagot, a színt, a zamatot. Ezt követően csak részben lélegezhetünk föl, mert bőven leselkednek veszélyek az újborra. Így ha azt tapasztaljuk, hogy italunk a fejtés utáni 2-3 hétre nem tisztult le megfelelően, derítenünk kell, amivel még a borban szunnyadó esetleges betegséget is megelőzhetjük. A műveletet minden esetben próbaderítés előzze meg, hogy pontosan bemérjük a derítőanyag (például a bentonit) szükséges mennyiségét. Ehhez vegyünk ki két decit a borból, és ahhoz keverjünk a derítőszerből annyit, amennyi a gramm/hektoliterben megadott mennyiségből a két decire vonatkozik. (A bentonit készítmények szokásos adagja 40-100 gramm/hektoliter.) Egy-két nap után nézzük meg a tisztulás mértékét, és ha megfelelő, a teljes mennyiségre kiszámolva adagoljuk a derítőszert, elkeverve a borban. Egy, legföljebb két hét múltán lefejtjük a bort a derítési üledékről.
Noha a kénezett és derített újbor már jóval stabilabb, a továbbiakban is védelemre szorul. Mert például ha a tároló edényt nem töltjük föl színültig borral (azaz darabban tartjuk), a nagy folyadékfelületen, különösen a hordókban, káros oxidációs folyamatok indulnak el. Ennek egyszerű töltögetéssel vehetjük elejét. Fontos, hogy a töltögetőbor minősége azonos vagy hasonló legyen a hordóban lévővel. Újbort lehetőleg újborral töltögessünk, és csak kivételes esetben óborral, ellenben az óbort soha ne töltögessük újjal, mert erjedés, zavarosodás léphet föl benne. E módszereket alkalmazva sikeresen vehetjük elejét a legveszedelmesebb borbetegségnek, az ecetesedésnek is. Mert amíg a többi borbetegség és borhiba valamilyen fokon orvosolható, az ecetes ital már menthetetlen. Ha még csak kissé ecetes, cefrének jó lehet, de ha erősebben, akkor már csak legföljebb borecet készülhet belőle.