Pethes József gyümölcsfák, gyümölcsfajták, gyümölcsök, kertészet, kiskert, növényvédelem
Ha az időjárás engedi, már februárban elvégezhetjük a tél végi lemosó permetezést. Előtte azonban érdemes megmetszeni a fákat, levágni a sérült, beteg részeket is.

A szakszerű metszés már egyfajta megelőző növényvédelmi eljárásnak is számít, például, amikor levágjuk az almafákról a lisztharmatos vesszővégeket. A metszés után visszamaradó nagyobb vágási felületeket fasebkezelő pasztával kell bevonni. A többi vágás helyét pedig a permetezéshez kiválasztott készítménnyel tudjuk fertőtleníteni.
A lemosó permetezésnek általános védelmi hatása van, egyszerre több betegség, kártevő ellen is véd. A legáltalánosabban használt lemosó szerek a réztartalmú készítmények. A réz hatóanyag sokféle kórokozó ellen hatásos, lemosás formájában alkalmazva a lisztharmat kivételével minden ellen bevethetjük. A legfontosabbak talán a csonthéjasok moníliás betegsége, az őszibarack tafrinás levélfodrosodása, az almavarasodás, az almatermésűek tűzelhalás-betegsége, de védőhatása van a baktériumos és gombás ágelhalás és különféle levélbetegségek ellen is. A készítmények címkéjén olvashatjuk a használati dózisát értékhatárok között. Tél végén, rügyfakadás előtt bátran alkalmazhatjuk a nagyobb adagot. Réz hatóanyagú készítményből egész sor kapható az üzletekben, ezek közül lemosó permetezésre bármelyiket választhatjuk. A gombabetegségek ellen használható másik hatóanyag a kalcium-poliszulfid. Ezt a vegyületet a helyes dózis megválasztásával használhatjuk lemosó anyagként. Jól gázosodik, ezért utoléri a rejtett kórokozókat is, és kén hatóanyagából eredően nemcsak a kórokozók – lisztharmat, varasodás, monília, levélbetegségek, levélfodrosodás – ellen hatékony, hanem gyéríti az atkák, a levéltetvek, a pajzstetvek és a körtelevélbolhák számát is. Rügyfakadás előtt még a címkén látható legnagyobb dózisban juttathatjuk ki, de ezt később csökkenteni kell. A rovar kártevők ellen pedig az olajtartalmú szereket célszerű bevetni. Ezek bevonják a telelő alakokat, főleg a levéltetű- és atkatojásokat, a pajzstetveket, a körtelevélbolhát, és befullasztják azokat. Fontos, hogy szélmentes időben permetezzünk, és valóban lemosásszerűen: bőséges lével, áztatásjelleggel a fa minden részét vonjuk be.