Wenszky Ágnes növényvilág, kertészet, élelmiszer, szőlészet-borászat
A gyümölcsfák korának, koronaformájának megfelelő metszést alkalmazzuk! Jó minőségű metszőolló, fűrész, ágvágó olló, kacor elengedhetetlen munkaeszköz a gyümölcsfák metszéséhez.

Ilyenkor februárban menjünk ki a gyümölcsfáink közé! Szemléljük meg, hogy melyik fának milyen metszésre van szüksége, hisz az egyik még csak a koronaalakítás korában van, a másik most fordult igazán termőre, de van néhány öreg őszibarackfa is a kertben. Mindegyiknek külön-külön vizsgáljunk meg az állapotát, és a fának leginkább megfelelő metszést alkalmazzuk.
Fagymentes napon már elkezdhetjük a metszést. Az 1-2-3-4 éves fáknak koronaalakító metszésre van szüksége, hiszen ezen idő alatt tudjuk fokozatosan kialakítani a gyümölcsfa koronáját (például termőkaros orsó, karcsúorsó, katlankorona, gömbkorona stb. vagy különböző sövényszerű koronákat, például épület, kerítés mellett).
A korona kialakítása több évig tartó, gondos metszést igénylő feladat, hisz ezen múlik majd akár évtizedek keresztül, hogy milyen lesz a gyümölcsfánk termőképessége.
A termőkorú gyümölcsfáknál már „csak” arra kell figyelemmel lennünk, hogy a termőképességét minél tovább fenntartsuk. A gyümölcsfák 5-6 éves korától karbantartó, illetve ritkító metszést alkalmazunk. Arra kell törekedni, hogy a túl sűrű koronába is juttassunk fényt, amit a befelé, illetve keresztbe növő vesszőket eltávolításával érünk el.
Nem lehet általánosan kimondani, hogy a függőlegesen nőtt vesszőket ki kell vágni. Akkor meghagyhatjuk, ha a vesszőn termőrügyek vannak. Ha a következő évben a helyzete már zavaróvá válik, akkor majd a termést hozó gallyat eltávolítjuk ősszel.
Amikor már a gyümölcsfák növekedése lassulni kezd, az idős gyümölcsfa ifjító metszésre szorul. Ez lehet részleges, amikor a gallyak egy részét kimetszük, a megmaradókat visszavágjuk alsó elágazásra. A teljes ifjító metszésnél a vázágakat felére, harmadára vágjuk vissza, hogy a feltörekvő vízhajtásokból kialakíthassuk az új koronát.
A metszéshez szükséges szerszámokat tartsuk tisztán, sőt fertőtleníthetjük is a metszőollót még metszés közben is, hogy az esetleges fertőzést ne vigyük át egyik fáról a másikra. Nagyon fontos a jó vágóél, mert a roncsolt seb forradása lassabban indul be, így kórokozók megtelepedésének ad lehetőséget. A nagyobb átmérőjű metszésfelületeket sebkezelő anyaggal kenjük be, de előtte a vágásfelületek széleit faragjuk le simára.
A levágott gallyakat, ágakat ne hagyjuk a fák körül! A vékonyabbakat aprítógéppel zúzzuk össze, és vigyük a komposztba, az ágakat fűrészeljük fel az első tavaszi kerti tábortűzhöz!