Pethes József koronaformák, kertészet, házikerti gyümölcsök, kiskert
Sokan azt gondolják, hogy a meggyet, a cseresznyét, a kajszit és a szilvát nem kell metszeni. Pedig vannak olyan fajták, amelyek igénylik.

Sokan azt gondolják, hogy a meggyet, a cseresznyét, a kajszit és a szilvát nem kell metszeni. Pedig vannak olyan fajták, amelyek igénylik.
Igaz nem olyan mértékben, mint a másik csonthéjas gyümölcs, az őszibarack.
Általában a cseresznye metszés nélkül is szép, szabályos koronát nevel. Bár vannak már gyenge és középerős növekedésű fajták is, a ma termesztettek többsége erőteljesen növekszik, és emiatt nem tűri az erős metszést. A termőkori fát mértékkel kell ritkítani, évente egyszer. Főleg a sérült, beteg, egymást keresztező, dörzsölő ágakat, ágrészeket vágjuk le. Ezzel szellősebbé, napfényesebbé tesszük a koronát, ami az egészségesebb gyümölcsfejlődésnek kedvez. Alakító ritkítás során a feltörő ágrendszerű fákat oldalirányba tereljük, a széthajló ágúakat pedig úgy emeljük föl, hogy az erőteljesebben fölfelé törő koronarészeknek adjunk esélyt.
A meggy metszésénél tudni kell, hogy az erős növekedésű, feltörő ágrendszerű fajták a két-három éves részeken, míg a gyengébben növő, csüngő ágú változatok főleg a vesszők végein teremnek. A csüngő ágrendszerűek jellegzetes termőrészei az ostorok, a hosszú, fölkopaszodott vesszők. Az erős növekedésű fajták vesszőit mérsékelten kell visszametszeni, mert így több termőrészt kapunk. A gyengébben növő fajtákkal másként kell bánni, mert ha az ostorokat visszametszenénk, akkor a csúcson lévő virágrügyeket távolítanánk el. A megoldás az ostorok rendszeres ritkítása, azaz tőből való eltávolítása. Főleg a nagyon megnyúltakat és a kevés virágrüggyel rendelkezőket kell levágni.
Rendszeres termőkori metszést igényelnek a szilvafák. Kiemelten igaz ez a nagy gyümölcsű fajtákra, amelyeket ha elhanyagolunk, termésük apró lesz. Elsősorban az ágvégeken kialakult söprűszerű elágazásokat ritkítsuk meg, hogy a napfény bejuthasson a fa belsejébe. A ringlók koronája kevésbé hajlamos az elsűrűsödésre, de az évenkénti gyenge ritkítást meghálálják. A kajszi metszéséről máig megoszlik a szakemberek véleménye. Egyesek azt javasolják, hogy fiatal korban egyáltalán ne avatkozzunk be, mert nem hagyja magát alakítani. Ellenben az ötödik-hatodik évtől már célszerű beavatkozni évente és mérsékelten ritkítani a koronát, elsősorban a lehajlott, sűrű ágvégeken.