Valló László erdőművelés, gombacsíra-készítés, gombagyűjtés, gyógyhatású gombák
A gomba természetes vitamin- és ásványi anyagokban gazdag

Különös teremtmények a gombák: nem fotoszintetizálnak, mint a növények, hanem szerves anyagokkal táplálkoznak, mint az állatok. De mégsem azok, hiszen spórával szaporodnak. Táplálékra többek között valamilyen gazdanövény gyökeréből tesznek szert, amellyel kölcsönösen előnyös együttélésben (szimbiózisban) léteznek. Emellett persze ismertek élősködő és korhadéklakó fajok is.

Táplálkozási értékük sokáig vita tárgya volt, napjainkra azonban bebizonyosodott, hogy sok tekintetben felülmúlják számos gyümölcs és zöldség tápértékét. B- és D- vitaminban gazdagok, sok bennük a rost és az olyan értékes ásványi anyag, mint a szelén, a kálium, a magnézium a foszfor és a vas.

Mivel kevés kalóriát tartalmaznak, diétás ételként is kitűnőek, de ehetik cukorbetegek is, hiszen alig találni bennük glükózt.

Hatóanyagaikkal serkentik az emésztőnedvek kiválasztását, segítik a velük együtt fogyasztott étel tápanyagainak hasznosulását. A vadon termő ehető gombák pedig különösen kitűnnek kiváló ízükkel és zamatukkal. Talán egyetlen hátrányuk, hogy sejtfalukban kitin található (mint a rovarokban), ami bizony nehezen emészthető, így a gombát tanácsos alkalmanként és mértékletes fogyasztanunk.

A kalapos, nagy gombák jelentősége azonban nemcsak az emberi táplálkozásban növekszik, hanem a fák, sőt az erdők megmentésében is. Különösen napjainkban, mikor a klímaváltozás, a talajpusztulás és a károsítók növekvő száma miatt egyre veszélyeztetettebbek az erdők. A nagygombák fákkal alkotott közössége (szimbiózisa), ami a micéliumok, azaz gombafonalak révén jön létre, számos előnnyel jár az erdei fákra nézve. Javítják a nitrogén, kálium- és foszforellátásukat, megkönnyíti a nyomelemek felvételét, a gyökérrendszer, illetve felszívó öv megerősítésével pedig erőteljesebbé válik a fák növekedése, és jobban tűrik a szárazságot is

A szimbiózisra alkalmas gombák micéliumainak nagyüzemi előállításával egyértelműen növekszik az erdőtelepítések eredményessége, és vannak példák arra is, hogy sikerült gombaszövedékkel megmenteni egy-egy pusztuló, több száz éves fát.