Valló László természetvédelem, madárvédelem, madárgondozás
A "2019 madara" cím birtokosa

Kerek negyven éve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület elindította az év madara programját.

Az 1979 óta tartó elgondolás azzal a céllal született, hogy a lakosság, illetve a gazdálkodók, természetkedvelők minél szélesebb körével ismertessék meg a kiemelt védelemre szoruló hazai madárfajokat, hogy ezáltal élőhelyük megőrződjön, ha lehet, javuljon, és ezzel népességük is gyarapodjon.

Miként a korábbi években, idén is három madárfaj versenyzett a 2019 madara címért: a gólyatöcs, a gulipán és a nagy póling. Mindhárom hosszú, pipaszár lábú, vékony csőrű vízparti gázlómadár, a hazai szikes tavak és legelők nyári vendégei. Ha egyszer madárszépségversenyt is hirdetne az egyesület, azt alighanem a gulipán nyerné kecsességével és gyönyörű fekete-fehér öltözetével. Ha pedig dalversenyre hívnák a vízimadár sereget, abban bizonyosan a nagy póling lenne a győztes a szépen hangzó póli-póli kiáltásával. Ezzel a közelgő szelet is el szokta kiáltani, ezért szélkiáltó a másik neve.

Minthogy azonban ilyen különlegességet nem vártak el a madaraktól, az internetes szavazók tetszésük szerint voksolhattak, és döntésükkel a gólyatöcsöt segítették az élre.

A győztesre alkata szerint úgy is tekinthetünk, mint a fehér gólya kicsinyített mására.

Hazánkban a Duna–Tisza közén és a Tiszántúlon a leggyakoribb, noha ez sem jelent többet ezer költőpárnál. A sekély, alig huszonöt centis szikes tavak és azok öntésterületei az első számú élettere, ahol a parti vizekben lépegetve keresi táplálékát. Ami jellemzően lárvákból, rovarokból és apróbb rákokból áll. A tavak száraz részein költ, a fészkét úgy alakítja ki, hogy lehetőleg víz vegye körül. A fészek igazán egyszerű: egy kis gödröcske a földben, növényi törmelékkel bélelve. Ide érkezik a 3-5 tojás, amelyből közel 4 hét alatt kelnek ki a fiókák, amelyek fészekhagyók és egy hónapos korukban már repülnek.
A gólyatöcs - vagy másik nevén székigólya - a trópusi Afrikában telel, március-áprilisban érkezik hozzánk és már korán, augusztusban útra kel téli szálláshelyére. Sérülékeny faj, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

A vizes élőhelyek, illetve a szikes tavak eredeti állapotának helyreállításával reményünk lehet arra, hogy népessége növekedni fog.