állatvilág, élelmiszer, kertészkedés, szőlészet-borászat, vadgazdálkodás
Az agrár szakirodalom ünnepe

Ismét eltelt egy esztendő, és örömmel számolunk be arról, hogy böjtelő havában, hagyományainkhoz méltón most is készülünk a mezőgazdasági szakirodalom ünnepére. A Mezőgazdasági Könyvhónap rendezvénysorozat az utóbbi évtizedekben agrárirodalmi méretűvé terebélyesedett. Noha az aktualitás mindig meghatározza az egyes évek hangsúlyos témáit, a kiállított szakkönyvek és folyóiratok a mezőgazdaság és élelmiszer-gazdaság minden ágazatával foglalkoznak.
Az eseménysorozat ünnepélyes megnyitójának helyszíne hagyományosan a Magyar Mezőgazdasági Múzeum hangulatos épülete. A Mezőgazdasági Könyvhónapot rendszerint a vidékfejlesztési tárca képviselője nyitja meg, majd néhány felkért szakember előadása színesíti, akik a mezőgazdaság éppen aktuális témaköréből választják mondanivalójuk tárgyát. Az előadások után a könyvhónap alkalmára megjelentetett könyvek szerzői dedikálják műveiket.
Az megnyitó ünnepség alkalmat nyújt arra is, hogy az Év Szerzője díjjal köszöntsük az előző év valamely kiemelkedő könyve alkotóját. Ilyenkor adja át a Magyar Bor Akadémia is az Év Boros Könyve díjat, ekkor veheti kézbe az Év Szakújságírója is az oklevelét, valamint sor kerül a nemrég alapított Életmű Díj átadására.
A múzeum emeleti folyosója ad otthont annak a könyvkiállításnak, amely a mezőgazdasági szakkönyveket gondozó kiadók újdonságait és könyveik javát mutatja be. Ugyancsak itt találkozhatunk a mezőgazdasági szaklapok, folyóiratok legfrissebb és korábbi példányaival.
Az ünnepélyes megnyitó után a kiállítás tovább vándorol a könyvhónapi rendezvények helyszíneire, az idei évben először Karcagra, majd a gödöllői Szent István Egyetemre. A rendezvénysorozatot az Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ író-olvasó találkozója zárja.