Valló László hobbikert, cserepes dísznövény, virágágyi dísznövények
Ha jól érzi magát, hónapokon át virágzik a ciklámen

Kedvelt és hálás téli, kora tavaszi szobanövényünk a ciklámen, amely a neki tetsző viszonyok között akár hónapokig is virágzik.

Az enyhén savanyú talaj, 14-18 fok közötti hőmérséklet az ideális számára, mérsékelt öntözés mellett. Ennek megfelelően a hűvösebb szobában, verandán, esetleg a két ablakszárny között van a helye, de ne érje közvetlenül a tűző nap. A piros, fehér, rózsaszín vagy lila virágszíneken túl a fehéres márványozással díszített, szív alakú levelei is ékességei a ciklámennek. A nagyvirágú, fodros szirmú, különösen mutatós hibridek azonban jóval kényesebbek, mint a kisebb virágú, szerényebb külsejű, az ősi változathoz közelebb álló formák. Jó tudni azt is, hogy a növény minden része mérgező.

A hőmérséklet a tartásban meghatározó; 18 fok fölött az újonnan képződött virágok torzulnak, a levelek sárgulni kezdenek.

Figyelmet igényel az öntözés is, mindig a földet locsoljuk, ne a növényt, közvetlenül a cserép pereménél. Jó, ha az újabb locsolással addig várunk, amíg a cserép földje megszikkad. Mivel a párás levegőt kedveli, tanácsos a cserepét kavicságyon tartani. Lapos tálcán kavicsokat terítünk el és rendszeresen nedvesítjük. A megsárgul leveleket, elnyílt virágokat kézzel tépjük ki, mert így nem marad utánuk csonk, ami fertőzési forrás.

Elvirágzás után hagyjuk a ciklámenünket pihenni; egyre kevesebb vízzel öntözzük, míg az utolsó levél is leszárad. Júniusban ültessük át enyhén savanyú virágföldbe, cserepét tegyük világos, de nem erősen napos helyre, és kezdjük mérsékelten öntözni.