Wenszky Ágnes növényvilág, kertészet, növénytermesztés
Erős, zömök, edzett palánta otthon is nevelhető, ha a magágy-előkészítéstől kezdve az ápoláson keresztül minden igényét teljesítjük a növénynek

Februárban már nemcsak gondolunk a kertre, hanem már munka is van a veteményesben.
A szokatlanul száraz és hosszú, meleg ősz olyannyira kiszárította a talajt, hogy talán nem is volt lehetőség a talajforgatásra, az ásásra. Ha már a talaj kissé felmelegedett, be lehet pótolni az őszi lemaradást. A frissen átforgatott talaj azonban nem a legjobb magágy az apró magvaknak, szükséges az ülepedés, hogy a helybevetett magvakat kellően körbevegyék a talajszemcsék. Gereblyézéssel, hengerezéssel javíthatunk ezen a talajállapoton.
Amíg talaj tömörödik, nézzük meg, milyen vetőmagjaink vannak az eltett kosárban, ládában! Minden évben marad a vetőmagos zacskókban mag. Nézzük át, hogy a zacskón feltüntetett szavatossági idő nem járt-e le, mert a magvaknak különböző a csírázási képességük.
Míg a tökfélék 5-6 év múlva is jól csíráznak, a gyökérzöldségek, a káposztafélék például csak 2-4 évig megbízhatóak. Ha lejárt a csírázási idő vagy túl kevés a vetőmag, vagy új fajtát akarunk kipróbálni, akkor írjuk össze, mit szeretnénk, és a tudatosan keressük ezeket a vetőmagokat. Hiába próbálunk csak a terv szerinti magokat beszerezni, mindig találunk valami különlegeset, eddig nem látottat, amit mindenképpen megveszünk, bár nem tudjuk még, hogy hol lesz a helyük az előre megtervezett veteményeskertben.
A vetőmag-termesztéssel foglalkozók minden évben igyekeznek új fajtákat, új változatokat kihozni a piacra. Gyakran próbálkoznak a kiskert-tulajdonosok, hogy elteszik például a paradicsom vagy a paprika magját, de a ma már oly gyakori hibrid fajták magjából sohasem lesz olyan egyed, mint amilyen az eredeti volt.
A palántanevelésbe - kényes volta miatt - csak akkor fogjunk bele, ha van olyan fóliasátrunk vagy hobbi üvegházunk, ahol elegendő napfény, hőmérséklet, páratartalom van, ami a kikelő kis növényeknek elengedhetetlen. A lakásban nevelt palánták gyakran felnyurgulnak, gyengék maradnak, amit a kiültetés után sem tudnak behozni. Hiába tesszük az ablak közelébe, még akkor is kevés ott a fény az erős palánta fejlődéséhez. Ha sikerül kis üvegházunkban a palántanevelés, kiültetés előtt mindenképpen szükséges a kinti körülményekhez való szoktatás, edzés. Ezt semmiképpen ne mulasszuk el, mert sok munkánk és pénzünk bánhatja, ha nem vagyunk türelmesek, arról nem is beszélve, hogy így elveszítjük azt az időt, amit meg akartunk nyerni.
Biztonságos viszont a hidegtűrő növények korai vetése. Már február végén vethetjük a sárgarépát, a petrezselymet, a paszternákot, a korai borsót, a vöröshagymát, a levélzöldségek közül pedig a fejes salátát, a spenótot és a sóskát 25-30 cm-es sortávolságra. A vetés mélysége ne legyen több 2-3 cm-nél, és könnyedén tömörítsük a talajt.
Most már csak arra kell várni, hogy első kis levélkék megjelenjenek.