Valló László állattenyésztés, tyúkfajták, tyúktenyésztés, élelmiszer
A családi gazdaságok törpe tyúkja

Szinte már megszoktuk, hogy karácsony előtt fölmegy a tojás ára, ám később visszaáll az átlagos szintre. Sajnos az idén aligha lesz így, a tojás hosszabb távon is drága marad a szakemberek szerint. Ennek részbeni oka a madárinfluenza pusztítása a baromfiállományban, aminek hatása azonban eltörpül a fipronil rovarirtó szerrel elkövetett tojóállomány szennyezése mellett, aminek következtében rengeteg tojótyúkot pusztítottak el Nyugat-Európában. Ezt kihasználva a lengyelek emelni kezdték a tojásárakat, és minthogy Magyarország importra szorul, a hazai tojásárak is fölmentek. Ám amíg a városi polgárok kiszolgáltatottjai maradnak a helyzetnek, addig a vidéken élők függetleníthetik magukat egy jól tojó tyúkfajta tartásával. De melyik lenne az? Sokak szerint erre a krédli az egyik legalkalmasabb.

A krédli régi, sváb eredetű törpetyúk (a 15. században már tartották), amelyik egész éven át tojik, tehát télen is. Nem elismert fajta, számos családi gazdaságban azonban ott kapirgál. Küllemében sokszínű, változatos, így lehet például gatyás, búbos, piros tarajos, foltos, babos. Karakán tulajdonsága, hogy nem szelektálható (nemesíthető) semmilyen küllemi tulajdonságra, pl. színre, formára. Ez az oka, hogy nem lett belőle csak a díszéért tartott baromfi.

Termete a közismert japán törpetyúknál nagyobb; a kakas súlya jó egy kilónyi, a tojó átlagosan 0,9 kilót nyom. Kiváló tulajdonsága, hogy a tartás és takarmányozás iránt igénytelen, napi betevőjét jószerivel maga kapirgálja össze a családi gazdaságban. Egész éven át szabadon tartható.

A krédli ráadásul bevált időjós is; régi gyakorlati tapasztalat, hogy télen csak akkor megy az ólba aludni, ha igen kemény fagy várható. Nagyon jó kotló, csibéi igen gyorsan fejlődnek és hamar tollasodnak, a három hónaposakat már vágni lehet. Húsa igen finom. Igen rokonszenves tulajdonsága az is, hogy készséggel kikelti és fölneveli más baromfiak utódait.

Tojása rendesen fehér színű és kisebb, mint az általánosan elterjedt magyar tyúké, azonban két krédlitojás már több, mint egy normál tyúktojás.

ÉS EGY ÉRDEKESSÉG:
Kanadai egyetemi kutatók megfigyelték, hogy a vak tyúkok rendszeresen több tojás tojnak, mint látó társaik. Az okát keresve arra jutottak, hogy egyfelől a vak madarakra nem hat a rövid nappalok gátló hatása, másfelől a világtalan állatoknak nagyobb a stressztűrő képessége, így a tojásrakásukban is kevésbé áll be zavar.