Pethes József kertészet, kiskert, zöldségek házikertben, műszaki tudományok, alaptudományok, növényvédelem
Minél korábban kell vetni a mákot, hogy a betegségek, kártevők elkerüljék. Magja egyébként tápláló és gyógyhatású.

Ha az időjárás engedi, akár februárban is kertészkedhetünk, veteményezhetünk. Amennyiben ősszel sikerült felásni vagy szántani a területet, és nem sáros a talaj, a földbe kerülhet például a hagyma, a petrezselyem, a sárgarépa, a sóska, a borsó és a mák magja. Ez utóbbi növény termesztése az utóbbi időben egy kicsit macerássá vált, hiszen sokan panaszkodnak különböző betegségekre, kártevőkre.
Hogy sikerünk legyen, olyan területre kell vetni, ahol már legalább öt éve nem volt mák. A rengeteg csapadék, a belvíz miatt sok helyen nehéz megoldani a korai vetést, de törekedni kell rá, mert minél hamarabb virágzik a növény, annál kisebb esélye van a kártevők támadásának. Ezért vetik sokan ősszel vagy akár hóra is. Fontos a jól elmunkált, apró morzsás magágy. Egy másik tanács, hogy érdemes csávázott vetőmagot beszerezni, mert a saját termés fertőzött lehet kórokozókkal. Napjainkban már a mák sem az a növény, amit permetezés nélkül lehet termelni, hiszen az egyik legveszélyesebb betegsége a peronoszpóra, mely már az 1-2 leveles kortól felléphet, és egészen érésig károsíthat. Emiatt hervadnak, száradtak el a növények már egészen kis korukban is. Ezt megelőzendő, permetezni kell, bármelyik peronoszpóra elleni szer hatásos ellene. Másik fontos tennivaló a máktokbarkó és máktokszúnyog elleni védekezés már virágzáskor, amit meg lehet ismételni zöld gubós állapotban. Ezek ellen hatásos például a Bi 58, a Danadim progress és a Dimetoát jubileum rovarölő szer, de a helyi gazdaboltban mást is ajánlhatnak.
Ha sikerül megóvni az állományt, akkor semmi akadálya, hogy sok mákot fogyasszunk. Érdemes, mert aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag. Lassítja az öregedési folyamatokat, csökkenti a magas vérnyomást. Kedvező zsírsav-összetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterinszintjét, javítja az immunrendszerünket. Jótékony a sebek gyógyulásában, sőt növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom-csökkentő, nyugtató, altató hatású.