Valló László kertészet, növénytermesztés, déligyümölcsök, déligyümölcstermesztés
Vitamindús, íz- és aromaanyagokban gazdag

Remek dolog, hogy ma már hazánkban sem múlhat el úgy a tél, hogy jól ne lakhatnánk mandarinnal.

Nem volt ez mindig így, hiszen az első európai ültetvények csak mintegy százötven évvel ezelőtt létesültek Olaszországban, és különös módon a mandarin innen került Amerikába is, ahol Florida és Kalifornia lett az új hazája. Mert a régi, az őshaza Délkelet-Ázsiában és a Fülöp-szigeteken terült el, és évezredeken át Kína volt a gyümölcs első számú termesztője. Nevét is nagy valószínűséggel az egykori hírhedt kínai bürokráciát megtestesítő mandarinokról kapta.

Ma már a világ számos országában termesztik, elsősorban a szubtrópusi éghajlati övben. A mandarin örökzöld lombozatú, kistermetű fácska, keskeny, lándzsás levelekkel. Virágai hófehérek, erősen illatosak, helyükön fejlődnek a kissé lapított, gömb formájú gyümölcsök. A héj könnyen leválasztható, a termés gerezdekre osztható. Kevesebb vitamint tartalmaz ugyan, mint rokonai, a citrom és a narancs, de íz- és zamatanyagaiban túltesz rajtuk. Különösen a frissen érett, még rostjaiban is zsenge termés íze páratlan. Idővel szikkadni kezd, a rostok megerősödnek, ami csökkenti az élvezeti értékét.

A mandarin gerezdjeivel díszíthetünk tortákat, édességeket, jó összetevője a gyümölcssalátáknak is.
A mandarint használhatjuk töltelékekbe, adhatjuk köretnek és készíthetünk belőle zselét, szószt, szörpöt, lekvárt vagy akár likőrt is.

A termés héját azonban semmilyen formában ne használjuk föl, mivel a gyümölcsöt vegyszerrel kezelik, hogy szállítás közben ne betegedjen meg.

KUMKVAT CSERÉPBEN. A törpemandarin vagy kínai nevén kumkvat a citrommal és naranccsal rokon citrusféle. Lassan növő, sűrűn ágas, örökzöld cserje, amelynek konténerbe ültetett, törzses változata némely kertészetekben kapható, mint egzotikus szobai különlegesség.

Kicsi, megnyúlt, tyúktojásnyi sárga termése a narancséhoz hasonló bogyó, héja húsos és édes, így az érett gyümölcsöt a héjjal együtt nyersen szokás fogyasztani.