Valló László növénytermesztés, gyógynövényismeret, fűszernövény-termesztés
A mustár dicsérete

Márciusi magvetéssel könnyedén termeszthetünk mustárt, minthogy semmi extra igénye nincs. De zöldtrágyanövénynek is kiváló; amikor a legdúsabb a zöldje, akkor a talajba forgatva gazdagítja annak tápanyagtartalmát. Ezúttal azonban mint népszerű fűszert vesszük górcső alá.

Ilyen céllal háromféle formában élünk a mustárral. Ép magját a savanyúságok, szószok ízesítésére használják, porított formában vízzel elegyítve pácokhoz adják, illetve húsokat dörzsölnek be vele. Legáltalánosabb formája azonban a mustárkrém, amelynek készítésekor a mag olaját részben kivonják, ezután lisztté őrlik, majd elkeverik sóval, ecettel és különféle fűszerekkel. Az előállítás, még inkább azonban a fűszerezés változatossága adja a mustárok megszámlálhatatlan változatát. Amit a mi receptünk is tovább gazdagíthat, hiszen ha az őrölt mustármaghoz ízlés szerinti arányban keverünk ecetet, sót, fekete vagy fehér borsot, hagymát, tárkonyt vagy más fűszereket, egyedi mustárkészítményt állíthatunk elő.

A mustár mindenekelőtt ízletes fűszer, de élettani hatása is kiemelkedő: azáltal, hogy fokozza a nyál- és az emésztőmirigyek termelését, növeli az étvágyat, élénkíti az emésztést, szabályozza az anyagcserét, továbbá csökkenti a vércukorszintet. Ezen túlmenően serkenti a vérkeringést, tisztítja az ereket, csökkenti a véralvadást, illetve a vérrögképződést. A magból nyert olaját a bőrbe dörzsölve helyi vérbőséget okoz, ezáltal görcsoldó, fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatást fejt ki.