Valló László élelmiszer, élelmiszer-tartósítás, élelmiszer-higiénia, tejtermékek, sajtkészítés
Készítsünk tejitalt házilag!

Napjainkban sokan - elsősorban a tejfehérje allergiások - kénytelenek nélkülözni a tejet és a belőle készült termékeket. De semmi baj, gondolhatnánk, hiszen itt vannak a különböző növényi tejek: szójatej, rizstej, zabtej, így akár el is felejthetjük a tehéntejet.

A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, mert a tehéntej biológiai értéke összehasonlíthatatlanul nagyobb, mint bármelyik növényi italé, ugyanis teljes értékű fehérjeforrás elsősorban a benne lévő, az élethez nélkülözhetetlen, úgynevezett esszenciális aminosavak kedvező összetétele miatt. Emellett kiemelten fontos B12-, D- vitamin és kalciumforrás is. Olyannyira, hogy az orvosok 6 éves kor alatt nem is javasolják a tejet növényi italokkal helyettesíteni. Kizárólag kiegészítésképpen adhatók a tejpótló tápszer mellett. De laktázenzimpótlással már ajánlott a tej és tejtermékek fogyasztása a laktózérzékenyek számára is. Jó tudni azt is, hogy az olyan olajos magból készült italok, mint a dió-, a kesudió-, a szezámmag- és a mandulatej 3 éves kor alatti gyermekeknek nem javasolt, mert más allergiákat idézhet elő.
 

A boltokban kapható növényi tejek között (szabad tejnek nevezni, nem inkább növényi italnak?) a szója- a rizs- és a zabtej a legnépszerűbbek. Ezeket többféle módon ízesítik, némelyeket vitaminokkal, kalciummal is dúsítanak. Jó tudni azonban, hogy a mesterségesen hozzáadott vitaminok fölszívódása, illetve érvényesülése a szervezetünkben sokkal korlátozottabb, mint amilyen formában például a tehéntejben áll rendelkezésre. Ezek a termékek nem is olcsók (literenkénti áruk 700-1000 forint között változik), érdemes tehát megtanulni otthon elkészíteni, különösen a tejfehérje allergiások számára. Nem igényelnek nagy beruházást, a magokon kívül egy turmixgép, víz és némi fűszer - amely lehet vanília, kakaó, fahéj, cukor vagy méz -fölhasználásával már előállíthatók.

Az elkészítés menete minden alapanyag esetében hasonló; a magokat néhány órán át langyos vízben áztatjuk, hogy megpuhuljanak. Az áztató vizet leöntjük, majd egy liternyi vizet ráöntve összeturmixoljuk. Ezt követően a pépesített alapanyagot finom szűrőn átszűrjük, ízesítjük. Üvegbe töltve, hűtőben tartva 4-5 napig fölhasználható. A visszamaradt magtörmeléket süteményekbe tehetjük, zöldségekkel együtt megpiríthatjuk, müzlibe keverhetjük.

MANDULAITAL. Elkészítéséhez 20 dekányi egész mandulát vegyünk, a magokat tegyük tálba, öntsünk rájuk vizet és hagyjuk ázni 8 órán át. Ezután öntsük le az áztató vizet, öblítsük át a mandulákat, majd jó egy liternyi vizet adva a magvakhoz turmixoljuk össze. A kapott pépes anyagot finom szűrőn átszűrjük, a szilárd részeket kinyomkodjuk, hogy minél kevesebb „tej” maradjon bennük. A visszamaradt magtörmeléket lisztként vagy marcipánként hasznosíthatjuk.