Valló László kertészet, növénytermesztés, szőlészet-borászat, gyógynövény, biogazdálkodás

Egy sikerkönyv margójára

Harmincegy éve indult hódító útjára a Lelkes Lajos által szerkesztett Házikerti kézikönyv, amelynek hatodik, átdolgozott kiadása nemrégiben került a könyvesboltokba.

Harmincegy éve a kézikönyvhöz illő teljesség igényével látott napvilágot a kötet, és az egymást követő kiadások megírásában a szakma olyan tekintélyei vállaltak részt, mint Eperjesi Imre, Timon Béla, Zatykó Lajos, Zatykóné Draskóczy Erzsébet és Zilai János. Akik, amellett hogy szakterületük kiváló ismerői, maguk is műveltek ház körüli kertet, volt gyakorlati tapasztalatuk, ugyanakkor tudásukat közérthető formában tudták papírra vetni.


A legújabb kiadás annak a változásnak a jegyében készült, amely a kertészeti termesztés elmúlt jó három évtizedét jellemezte. Az olyan nagy kultúrák, mint a zöldség, a gyümölcs, a szőlő természetesen továbbra is súllyal szerepelnek, mellettük azonban teret kap a biokertészkedés, a fűszer- és gyógynövények termesztése is. A mai kor igényeinek megfelelően a kötet a bor- és csemegeszőlő-termesztés fogásainak ismertetésén túl választ ad arra a népszerű kérdésre is, hogy hogyan készíthetünk saját termésből bort és különböző gyümölcsitalokat házilagosan. A fajták termesztési tulajdonságairól jól áttekinthető táblázatok tájékoztatnak, illetve adnak segítséget a választáshoz. A magyar szőlő- és gyümölcsfajtákat népszerűsítendő pedig a könyv belső borítóit az ezekről készült fölvételek illusztrálják.
 

A szerkesztő szándéka szerint a Házikerti kézikönyv abban a reményben újult meg, hogy a hazai házikerti mozgalom föltámad tetszhalott állapotából, újra reneszánszát éli, művelői pedig keresik az igényes szakirodalmat. Mindennek már vannak látható jelei is, és nemcsak azok köréből, akik eddig jobbára sorsára hagyták a kertjüket, hanem azok táborából is, akik már beleuntak a csak díszkertben-gyepben gondolkodó, egyoldalú „operettkertészkedésbe”, és engednek az olyan izgalmas és hasznos kihívásoknak, hogy zöldséget, gyümölcsöt, szőlőt, fűszernövényt is termesszenek a föltört pázsiton.

A kötet kiadónk, a Mezőgazda Lap-és Könyvkiadó újdonsága.