Pethes József állatvilág, állattenyésztés, állattartás, háziállatok
Mivel a takarmányozási hibák nagyon gyakran közrejátszanak az állatok betegségeinek kialakulásában, érdemes ezeket kiküszöbölni. A szakszerű takarmányozásra különösen igényesek a lovak.

Megfigyelték, hogy a patások többsége túltakarmányozott mind mennyiségben, mind minőségben. Szakemberek szerint ez sokkal károsabb, mint ha alultápláltak lennének, és az elindult változások a szervezetben már visszafordíthatatlanok. Általában az élsport lovait biztosan a szükségleteiknek megfelelően takarmányozzák, mert ott mind a hiányzó, mind a felesleges grammok hátrányt jelentenek.
Nincs elfogadott szabály a lovak takarmányozására, hiszen abban közrejátszik a hasznosítási irány és a fajta is. Például egy hidegvérű lónak néha kétszer nagyobb az energia- és táplálóanyag-szükséglete, mint egy hasonló melegvérűnek. Egy túl kövér ló szinte mindig sokat képes enni, még kis teljesítmény mellett is, míg a sovány ló nagyobb teljesítményre képes akkor is, ha kevesebbet eszik. Azt is tudni kell, hogy extenzív tartás esetén nem lehet megvalósítani a szükségletnek megfelelő takarmányozást. Például egy pónit, amelyet nem lovagolnak, nem lehet ugyanazon a legelőn tartani, mint a bőséges takarmányozást igénylő félvér lovakat, amelyeket sportcélra használnak.
A csikónevelés nem lehet egyenlő a lóhizlalással, mert akkor nagy tömegű lesz az állat izomzata, ugyanakkor gyengék maradnak a csontok, az inak és a szalagok. A takarmányozásban ugyanúgy fontos a jó minőségű széna, mint a zab, ezek egymást nem válthatják ki. Egy jó minőségű réti szénának csak 20 százalékkal kisebb az energia- és fehérjetartalma, mint az azonos tömegű zabnak. Mivel a lovak többsége a tőlük elvárt hobbiszintű teljesítményt képes lenne csupán a szálastakarmányokból előállított energiából fedezni, a kiegészítő táplálék a kondíciójuk javításához szükséges. Az abrakokat előállító cégek azt állítják, hogy készítményeikben megtalálható mindaz, amire a lovaknak szükségük van. Ez így is van, de azt is figyelembe kell venni, hogy a legelésző lovak válogatnak a növények között, vagyis nagyon is ínyencek. Ezért nem árt, ha gyógynövényekben gazdag legelőre kerülnek, mert sok betegséget tudnak megelőzni vagy gyógyítani.