Valló László dísznövénytermesztés, haszonkert erkélyen, balkonnövények
Kelkáposzta, árvácska a balkonládában

Lehangoló szürkeség uralja mostanság az ablakon túli világot, amelyet a hótakaró tehet meghittebbé. Szürkeség uralja a balkonok kis ládakertjeit is, pedig ennek nem kellene így lennie, hiszen van néhány olyan balkonnövényünk, amely jól állja a telet, és lombszínével, virágával megörvendeztet: az árvácska, a díszkáposzta, a télizöld meténg vagy a varjúháj.

Az árvácska ilyenkor sem hagy cserben bennünket, ha az őszi változatát ültetjük az általános virágfölddel töltött balkonládába. Az őszi árvácska magját nyáron vetik, tűzdelik, cserepezik, így októberben-novemberben kiültethetővé válik. A tövek késő ősszel már virágoznak, a telet többnyire károsodás nélkül viselik el, tavasszal pedig korábban indulnak fejlődésnek. Gondozásában fontos, hogy jó vízáteresztő földje folyamatosan nedves legyen, a túlöntözéstől azonban óvjuk

A már nálunk is kedvelt díszkáposzta betöltheti az őszi-téli balkonkert „zöldségvirága” szerepét is. A közönséges káposztától színes levelei és kissé kúpos, tányérszerű alakja különbözteti meg. Léteznek törzses változatai is, amelyek csokrok díszítésére is alkalmasak, miként a vágott virágok. Talajban nem válogat, de a savanyú földet nem kedveli. Télen kevés öntözéssel beéri. Színes levelei a hidegtálak, saláta együttesek, körítések ehető díszei, de a kelkáposztához hasonló módon főzeléknek is elkészíthetők.

A kis meténg (télizöld) jobban elfér a balkonládában, mint a nagy változat. Tarka levelű formái még különlegesebb hatásúak, ráadásul gyengébb növekedésűek is. Földet érő szárcsomói legyökereznek, így hamar beteríti a rendelkezésre álló teret.

A varjúhájnak jó néhány kertészeti változata kapható, köztük a kisebb növésű kövi varjúháj, amely jól elfér a balkonkertben. Kora ősztől nyíló sárga virágai télen elszáradnak ugyan, de örökzöld lombozata továbbra is díszít.