B.J. növényvilág, állatvilág, élelmiszer, szőlészet-borászat, kertészet, vadgazdálkodás, táplálkozás
A Mezőgazdasági Könyvhónap rendezvényei több helyszínen is megjelennek ez év februárjában, ahol szakmai programok és könyvvásár is várja a résztvevőket.

Február, a böjtelő hava, hagyományosan a mezőgazdasági szakirodalom ünnepe. Az eredetileg Mezőgazdasági Könyvhónapként indult alkalom az utóbbi évtizedben agrárirodalmi méretűvé terebélyesedett, mivel nemcsak az idevágó könyvek, hanem a mezőgazdasági folyóiratok is szerves részévé váltak. Noha az aktualitás mindig meghatározza, mik az egyes évek hangsúlyos témái, a szakkönyvek (általában 10–12 kiadótól) és folyóiratok (kb. 15 szaklap, illetve hetilap és kb. 10 tudományos lap) a mezőgazdaság és élelmiszer-gazdaság minden ágazatával (állattenyésztés
és -tartás, állategészségügy, állatorvoslás, borászat, élelmiszer-feldolgozás, erdészet, fagazdaság, gasztronómia, kertészet, környezetvédelem, népszerű ismeretterjesztés, növénytermesztés, növényvédelem, szőlészet, természetvédelem, vadászat, vadgazdálkodás, vidékfejlesztés) foglalkoznak.
Az eseménysorozat ünnepélyes megnyitójának helyszíne hagyományosan mindig a Mezőgazdasági Múzeum hangulatos épülete. A Mezőgazdasági Könyvhónapot rendszerint a vidékfejlesztési (korábban a mezőgazdasági) tárca egyik rangos képviselője nyitja meg hivatalosan, és néhány felkért hozzászóló előadása színesíti, akik a mezőgazdaság éppen aktuális témaköréből választják mondanivalójuk tárgyát. Az előadások után a könyvhónap alkalmára megjelentetett könyvek szerzői dedikálják műveiket.
Ez az az alkalom, amikor az Év Szerzője díjat átadják az előző év valamely kiemelkedő könyve alkotójának. Ilyenkor adja át a Magyar Bor Akadémia is az Év Boros Könyve díjat is, és ekkor veheti kézbe az Év Szakújságírója is az oklevelét.
A múzeum emeleti folyosója ad otthont annak a könyvkiállításnak, amely a mezőgazdasági szakkönyveket gondozó kiadók újdonságait és könyveik javát mutatja be. Ugyancsak itt találkozhatunk a mezőgazdasági szaklapok, folyóiratok legfrissebb és korábbi példányaival.
Az ünnepélyes megnyitó után a kiállítás tovább vándorol a könyvhónapi rendezvények helyszíneire, ahol az érdeklődők nemcsak megismerkedhetnek a kiállított művekkel, hanem lehetőségük van a helyszínen vásárolni is. A könyvhónap szervező bizottsága február minden hetében rendez valamilyen eseményt valamelyik egyetemi városunkban, vagy olyan településen, amelynek jelentős szerepe van mezőgazdaságunk valamely ágazatában. Az elmúlt években még a határon túli, magyarok lakta területeken is sikerült megszervezni egy-egy könyvhónapi rendezvényt. Ezeken a rendezvényeken tudományos előadások hangzanak el és ekkor osztja ki, az egyetemek agrártudományi karai összefogásával működő, Intézményközi Tankönyvkiadási Szakértő Bizottság az előző év legjobb egyetemi tankönyveinek ítélt Nívódíjakat, valamint a Tudományos Publikációs Díjat. Az eseménysorozat egyik állandó helyszíne az Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ, ahol író-olvasó találkozóra szokott sor kerülni.
Az eseménysorozatot a média fokozott figyelemmel kíséri.