Pethes József szobanövény, szobanövény-nevelés, kertészet, hobbikert, növényvédelem
Ilyenkor, télen jobban oda kell figyelni a szobanövényekre. A trópusi éghajlatról származók például nehezen viselik el a száraz, meleg szobát, mert eredeti termőhelyükön egész évben kiegyenlített hőmérséklethez és párás időjáráshoz szoktak.

Télen a rövid és fényszegény nappalok elsősorban a virágzó cserepeseknél (fokföldi ibolya, ciklámen, azálea, papucsvirág) és a tarka levelű dísznövényeknél okoznak gondot. Ezeket, ha lehet, nem vagy csak kissé fűtött (15 foknál hűvösebb), de egész nap fényes helyiségben tartsuk. A páraigényes növényeket, például a páfrányokat és az orchideákat ilyenkor jobb beköltöztetni az ablakkal rendelkező fürdőszobába vagy a konyhába.

Néhány szobanövény kifejezetten jól tűri a száraz, meleg, fényszegény körülményeket. Ilyenek a kaktuszok, a pozsgás levelűek, a filodendronok, de még a broméliák is, ha levéltölcsérüket rendszeresen feltöltjük vízzel.
Hogy a szobanövények ne szenvedjenek a száraz levegőtől, télen érdemes párologtatót használni vagy a fűtőtestre vízzel telt edényt tenni. Az sem baj, ha a szobában szárítjuk a ruhákat, amelyek szintén párásítják a levegőt. Ezzel nemcsak szobanövényeinknek, hanem magunknak is jót teszünk. A virágcserepek alá helyezzünk a szokásosnál nagyobb alátétet, és azt mindig töltsük fel vízzel. Ebből a növény az igényeinek megfelelően veheti fel a nedvességet, és környezetében is páradúsabb lesz a levegő.

Szobanövényeinket időnként permetezzük le tiszta, forralt és szobahőmérsékletűre hűtött vízzel. Azért kell forralni, mert a kemény csapvíztől foltosak lesznek a levelek. A permetezéssel nemcsak a páratartalmat növeljük, hanem a port is lemossuk a növényről, így szabaddá válnak a légzőnyílásai. Viszont a párásítást nem szabad túlzásba vinni, mert az meleg lakásban kedvező környezetet teremt a gombabetegségeknek.

A szobanövényeket egyébként nemcsak télen, hanem egész évben sem szabad hideg csapvízzel öntözni. Várjuk meg, amíg az öntözővíz szobahőmérsékletűre melegszik, és csak akkor adjuk a növénynek. Télen általában ritkábban kell öntöznünk, ám a fűtött, száraz levegőjű szobában heti egy alkalommal mindenképpen kerüljön rá sor. A túlöntözéssel is elpusztíthatjuk a szobanövényeket, ezért rendszeresen ellenőrizzük a cserépföld nedvességi állapotát, és attól függően döntsük el, hogy kell-e vizet adnunk. A tápoldatozást a téli hónapokra elhagyhatjuk. Szellőztetni télen is kell, de vigyázzunk arra, hogy ne közvetlenül a növényekre nyissuk rá az ablakot. Természetesen a legnagyobb odafigyelés mellett is előfordul, hogy néhány levél elszárad, ezeket el kell távolítani a növényről.