Valló László almatermésűek, almatárolás, gyümölcstermesztés, gyümölcsöskert növényvédelme
Az alma magja is értékes!

Minden nap egy alma az orvost távol tartja - szól a valószínűleg walesi eredetű közmondás, ami persze nyilvánvaló túlzás, hiszen az egészséges élethez ennél több kell, de a rendszeres almafogyasztás jótékony hatására tett utalást nincs okunk kétségbe vonni. Annál is inkább, mert a gyümölcs minden része, még a magja is értékes. Különösen gazdag C- és A-vitaminban, kalciumban, káliumban és vasban. Kalóriatartalma viszonylag csekély, vízoldékony rostanyaga jótékonyan hat a szervezetre: karban tartja a székletet, erősíti a bélflórát, csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Napjainkban mintegy 20 ezer almafajta ismert a világon, aminek persze csak a töredékét termesztjük. Ebből döntő hányadot tesz ki az őszi-téli fajták aránya, amelyek közül nálunk a Jonatán, a Golden, az Idared, a Starking és a Jonagold a legkedveltebbek. Noha hazánk sok vidéke alkalmas a téli alma termesztésére, meggondolandó, hogy csupán családi szükségletre belefogunk-e. Ugyanis igen munkaigényes kultúrát veszünk a nyakunkba, és ha téli tárolásra alkalmas termést akarunk betakarítani, akkor nem mellőzhető sem a gondos tápanyag-utánpótlás, sem a szakszerű metszés. A növényvédelemről nem is beszélve, mert a legalább tízféle kórokozó és kártevő elleni hatékony védekezés 10-12 permetezést igényel évente. Ennek fényében lehet, hogy jobban járunk, ha szezonban, dömping áron veszünk nagyobb mennyiséget, és azt tároljuk, a kertben pedig más gyümölcsfaj kapja meg a téli alma helyét. Ha mégis ragaszkodunk az ültetéséhez, tanácsos az ellenálló fajták közül választanunk, mint amilyen például a Topaz.


A jó termesztési körülmények a sikeres házikerti tárolásnak is fontos feltételei. A tárolási idő fajtafüggő is, így például a Jonatán csak 2-4 hónapig tartható el, viszont az Idared, a Golden Spur, a Starking és a Jonagold 6-10 hónapig is eláll. A nagyméretű almákat kezeljük külön és mielőbb fogyasszuk el, mert rosszul tárolhatók. Ugyanígy tegyünk az éppen termőre fordult, fiatal ültetvények terméseivel is.

Az alma tárolására szolgáló termet, kamrát, pincét célszerű a betárolás előtt kimeszelni, esetleg kénlap elégetésével fertőtleníteni. A gyümölcsöt hideg, akár 1-2 fokos, sötét és nagy páratartalmú helyen tároljuk. A páratartalmat vízzel töltött lapos edények elhelyezésével is megnövelhetjük. Mennél kisebb ugyanis a páratartalom és melegebb a hőmérséklet, annál nagyobb arányban apad, fonnyad az alma. Fontos, hogy rendszeres ellenőrzéssel, válogatással óvjuk a tárolt gyümölcsök egészségét.