Valló László növénytermesztés, csonthéjas, csonthéjasok betegségei
Együnk minden nap hét szem mandulát!

                                     
Szakembereink szerint a héjas gyümölcstermő növények csoportjába tartozó dió mellett a mandula és a mogyoró is sikernövényünk lehetne. Mindegyik iránt élénk érdeklődés mutatkozik, az értékesítési árakra sem lehet panasz, ennek ellenére csak a hazai gyümölcstermő terület tizedén termesztjük őket. Ebből a mandula mindössze 300 hektáron terem, az összes termés 150-300 tonna között ingadozik, ami elenyésző. Így nem csoda, hogy behozatalra szorulunk; Olaszország, illetve a tengerentúli Kalifornia a fontosabb beszállítónk.
 

A mandula azért is lehetne nálunk sikeres, mert a földben nem válogat, igaz, a legszebb gyümölcsöt a mészben gazdag, mély rétegű, középkötött talajon termi, fája itt 6-8 méter magasra is megnőhet. Nem véletlen, hogy fajtáit a faiskolák a jó mésztűrő keserű mandula alanyra oltják. Miként a szőlő, ez is meleg- és fényigényes, hazánk a termeszthetőségének északi határán fekszik. A legkorábban virágzó gyümölcsünk, virágait a kora tavaszi fagyok károsíthatják, ezért ültetésekor kerüljük a fagyzugos helyeket. A lejtős területek déli oldala nagyobb biztonságot jelent. Ha legalább a gyümölcsfejlődés kezdetén öntözzük, sokat teszünk a jó termés érdekében. Nem könnyű a mandulát metszeni, mert a koronája eredendően fölfelé törő és elsűrűsödésre, úgynevezett söprűsödésre hajlamos. Rendszeres, erős metszéssel elérhető a kívánatos, kiterített, napsütötte, széljárta koronaforma, de a beavatkozás termőkorban sem hagyható el, mert csak folyamatos ritkítással tudjuk megakadályozni a fa idő előtti elöregedését, fölkopaszodását.

A sikeres termesztés föltétele a rendszeres növényvédelem is, ami elsősorban a monília és a ventúriás varasodás elleni védekezést jelenti. A monília fertőzése virágzáskor a legveszélyesebb, a varasodás ellen pedig sziromhullástól július végéig kell permetezni.
 

SZTÁRFAJTÁK: noha számos fajtája föllelhető a köztermesztésben, a faiskolák leginkább csak hármat szaporítanak. A nagyon könnyen törhető, papírhéjúak kiszorulóban vannak, mert a madarak komoly kárt tehetnek a termésben. E fajták egymást jól termékenyítik, ami azért fontos, mert a mandula idegen megporzásra szorul. A Tétényi rekordot sokan ma is a legjobbnak tarják termőképesség és gyümölcsminőség tekintetében egyaránt. A Tétényi bőtermő gazdag termésével és könnyű törhetőségével tűnik ki, a Tétényi kedvenc erénye pedig a viszonylag korai érés és a jó rázhatóság.